Ústecká policie začala rozdávat kartičky s trestnými body

Ústí nad Labem - Dopravní policie v Ústí nad Labem přišla se zajímavou novinkou. Jako první v Česku začala všem řidičům, kteří se dopustí dopravního přestupku, dávat kartičky, na kterých jsou vyznačeny ubrané body. Řidiči pak jasně vidí, o kolik bodů přišli a kolik jim zbývá k dobru. Záměrem policie je lepší prevence. Slibuje si hlavně to, že s lepším přehledem o svých prohřešcích budou řidiči na silnicích zodpovědnější a opatrnější.

V Ústeckém kraji zaznamenala policie od počátku roku kolem devatenácti set přestupků v dopravě, kdy nejčastějším prohřeškem byl nesprávný způsob jízdy. „Myslíme si, že když řidič uvidí, kolik mu ještě chybí bodů do maxima dvanácti, tak si bude dávat větší pozor,“ vysvětluje záměry ústecké policie její mluvčí Karol Kočárek.

Systém Policie České republiky ovšem nespolupracuje s městskou policií. Pokud tedy řidiče nachytají stacionární radary a kamery, které má ve své kompetenci právě městská policie, trestné body se na jeho kartičce neobjeví.

Skutečný stav bodového konta tak řidiči stejně zjistí jen na magistrátu, kde se musí dostavit osobně a vyplnit příslušný formulář.