Vedení ČSSD vyzvalo Wolfa ke složení mandátu, ve straně to vře

Praha - Vedení ČSSD vyzvalo poslance Petra Wolfa, aby složil svůj mandát. K nedělní výzvě předsedy strany Jiřího Paroubka se připojila i moravskoslezská ČSSD. Právě kvůli situaci ve své mateřské organizaci Wolf odešel z poslaneckého klubu ČSSD a následně i ze strany. Uvnitř ČSSD to nyní vře. Vedení sociálních demokratů tvrdí, že Wolfa koupila ODS. Někteří sociální demokraté mluví ale o selhání stranických špiček a dokonce i o tom, že by se kvůli tomu měly přihlásit k odpovědnosti. Ve straně se také hovoří o ostudě, za kterou by se měla ČSSD omluvit voličům.

„V tomto volebním období odešli z poslaneckého klubu čtyři lidé a odpovědnost v této chvíli vidím větší na vedení strany, vedení klubu a potom na krajském výkonném výboru, který ty lidi nominoval,“ prohlásil kandidát na hejtmana Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna. „Nemyslím, že mohu odpovídat za politickou korupci a morální zchátralost několika lidí,“ odmítá odpovědnost předseda strany Jiří Paroubek.

Podle předsedy moravskoslezské organizace ČSSD Lubomíra Zaorálka nemá Wolf důvod, aby své vystoupení z klubu  zdůvodňoval problémy v mateřské organizaci. „Atmosféra v krajské organizaci je bezproblémová,“ řekl Zaorálek. Wolfovo chování dává do souvislostí s dřívějším odchodem poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky z klubu. „Za rozhodnutím poslance Wolfa vidíme snahu ODS a vládní koalice zajistit si hlasy pro podporu vládních projektů. Odmítáme policejní a korupční metody, jakými je na zákonodárce vyvíjen nátlak ze strany vládní koalice,“ uvedl Zaorálek.

Zaorálka doplnil poslanec ČSSD Jeroným Tejc: „Tyto odchody přicházejí ve chvíli, kdy má ODS problémy se zajištěním většiny v Poslanecké sněmovně ať už pro vládu, pro rozpočet, pro prezidentskou volbu či teď pro radar. Myslím si, že se těmito praktikami blížíme ke kultuře banánových republik.“

Wolfovy motivy k odchodu zůstávají nejasné

Proti tomu se Wolf ohradil a popřel, že by za jeho odchodem stála ODS. Zároveň obvinil Paroubka, že vede poslance strany tak, že mu utíkají. Stejně hovoří i někteří občanští demokraté. Za odchodem Wolfa mohly zřejmě být i anonymní výhrůžky, které už několik týdnů dostává prostřednictvím SMS. Souvisely pravděpodobně s jeho vstřícným postojem k vybudování amerického radaru v ČR. Wolf je označil za vrchol pyramidy. Hovořil o osobním vyhrožování a výhrůžné korespondenci z úrovně krajských šéfů, které podle něho souvisí s krajskými volbami.

Mladá fronta Dnes přišla s informací, že podle některých sociálně demokratických poslanců mohla Petra Wolfa k odchodu motivovat hrozba vydírání kvůli jeho bývalým podnikatelským aktivitám. Před třemi lety totiž jeho firma specializující se na výrobu pneumatik zneužila dotaci od ministerstva životního prostředí určenou pro výzkum a vývoj v oblasti životního prostředí. Vedle toho špatně vyúčtovala více než třičtvrtě milionu korun. Wolf se nyní mohl obávat, že bude jeho případ znovu otevřen. Wolfova manželka však vydíratelnost svého muže popřela.

„Odpadlíci“ nejsou v ČSSD novinkou

Nespokojených může být ale víc. Mluví se o skupině až patnácti poslanců, například o Haně Šedivé, Karlu Šplíchalovi nebo Miroslavu Svobodovi. „Nevylučuji, že při tom, jak bude Jiří Paroubek takto řídit stranu dál, že by nemohlo dojít k založení nějaké frakce,“ myslí si bývalý poradce expremiéra Miloše Zemana Miroslav Šlouf. „Budu v každém případě hlasovat se sociální demokracií, byť třeba mám názor rozdílný na ten či onen problém,“ nechal se slyšet Svoboda. Že by chtěli opustit poslanecký klub, všichni tři svorně popírají.

Z klubu ČSSD už dříve kromě Melčáka a Pohanky odešel Evžen Snítilý. Socialisté je ze strany vyloučili. Melčák s Pohankou přišli o členství kvůli podpoře koaliční pravicové vlády, Snítilý kvůli tomu, že při prezidentské volbě hlasoval pro Václava Klause. Zatímco Pohanka a Melčák ve sněmovně často hlasují s koalicí, Snítilý naproti tomu zvedá ruku stejně se sociální demokracií.

„Samozřejmě, že motivy jednotlivých poslanců je těžké odhadnout. Není zvláštní, že tito poslanci nejenom opustili klub, to se prostě stává, ale že se v zásadních otázkách postavili proti programu strany. Týká se to právě i poslance Snítilého, kdy jeden z programů čssd bylo, že nebudou volit Václava Klause, a on se proti tomuto klíčovému bodu postavil - a to mi připadá jako morálně velmi problematické,“ okomenotvala situaci politoložka z VŠE Vladimíra Dvořáková.