Evropská komise podpořila dotaci na vstupenku, Kratochvíl chce Prahu žalovat

Praha - Zástupci Evropské komise (EK), kteří hodnotili pražské kulturní granty, podle radního Milana Richtera souhlasí s dotací na prodanou vstupenku. V případě, že by se komise podrobně zabývala stížností spolumajitele Divadla Ta Fantastika Petra Kratochvíla, hrozí podle Richtera i to, že by divadla musela už přidělené dotace vracet. Komise totiž může rozdělování grantů označit za diskriminující. EK dosud rozdělování prostředků na kulturu neřešila. Její rozhodnutí by bylo podle Richtera precedenční.

Kratochvíl dnes oznámil, že zvažuje žalobu na pražský magistrát. Důvodem jeho dalšího právního kroku je podle něj právě i zpráva od evropských komisařů, kteří reagovali na jeho stížnost. „Neustoupím od té stížnosti, protože jsem byl celou dobu diskriminován. Tentokrát už nepřistoupím na kompromis. Chci, aby to bylo podle evropského práva tak, jak má být, a dotáhnu to až do poslední tečky,“ řekl Kratochvíl.

„Tuto dotaci, kterou představitelé některých divadel tvrdě napadli, ale zástupci Evropské komise naopak hodnotili velice pozitivně,“ uvedl Richter. Podle radního se osvědčila ve Španělsku a pokud by ji chtěla Praha zrušit, chce EK tento krok konzultovat. Její zrušení ale už minulý týden schválilo městské zastupitelstvo.

Richter upozornil na to, že pokud bude Kratochvíl na stížnosti trvat, bude se jí komise muset zabývat. Může také rozhodnout, že za dobu, kdy Kratochvíl neúspěšně žádal o grant, budou muset ostatní příjemci grantů peníze vrátit. „Dnes se dostáváme do situace, že tu existuje reálné riziko likvidace pražské kultury,“ řekl Richter.

Richter: Někteří zastupitelé celou věc zpolitizovali 

Komise také doporučila další jednání s představiteli pražské kulturní scény. Pro udělování grantů pak radí zavést bodový systém. Richter dnes z vyhrocené situace kolem kulturním grantům obvinil zastupitele Karla Jecha (Strana zelených), Janu Ryšlinkovou (SNK ED) a Jiřího Witzanyho (SNK ED). „Vyčítám jim, že celou věc zpolitizovali při plném vědomí informací,“ vysvětlil.

Zastupitelé dnes rozhodli, že pozastaví další vlnu sporné přeměny divadel z příspěvkových organizací na jinou právní formu. Vyčkají na analýzu první vlny, která se uskutečnila před šesti lety, a na prověrky divadel, jichž se transformace týká. Zrušili také konkurzy na ředitele divadel Na Zábradlí, v Dlouhé, Spejbla a Hurvínka a Na Vinohradech. Jejich nynější šéfové budou ve funkci do července příštího roku.

Milan Richter
Zdroj: ČT24