Topolánek: Slova ČSSD o korupci Wolfa jsou na žalobu, kdyby soudili „normální soudci“

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek si myslí, že nařčení, která ČSSD vznáší v souvislosti s odchodem poslance Petra Wolfa ze strany, by bylo možné žalovat - pokud by ovšem v tuzemsku soudili „normální soudci“. „Kdyby v této zemi soudili normální soudci, tak by jejich výroky byly předmětem žaloby,“ řekl Topolánek po jednání výkonné rady. Špičky ODS probíraly také Lisabonskou smlouvu nebo úterní odborářskou stávku. Ta je podle nich politická, protože je vyhlášena v době, kdy stoupají mzdy a klesá nezaměstnanost. ODS se domnívá, že za stávkou stojí právě ČSSD.

Topolánek svým výrokem o žalobě reagoval na slova socialistů, podle nichž ODS vyvíjí na poslance ČSSD nátlak a využívá korupce. ČSSD nemá pro svá tvrzení důkazy, odmítl nařčení Topolánek. Podle Topolánka sociálnědemokratičtí poslanci nikam nepřebíhají, ale jen odcházejí, protože jsou nespokojeni s poměry v ČSSD. Premiér si myslí, že asi chtějí hlasovat podle svého vědomí a vadí jim autoritativní způsob, jakým prý stranu vede Jiří Paroubek.  

Také Wolf své vystoupení z klubu zdůvodnil problémy a neshodami uvnitř moravskoslezské ČSSD a atmosférou v sociální demokracii. Moravskoslezská ČSSD ale něco takového odmítá. Za odchodem Wolfa mohly asi být i anonymní výhrůžky, které už několik týdnů dostává prostřednictvím SMS. Souvisely pravděpodobně s jeho vstřícným postojem k vybudování amerického radaru v Česku.

Představitelé ČSSD hovoří v souvislosti s Wolfem o korupčních metodách práce a vydírání ze strany ODS a o tom, že ODS se snaží získat další hlas pro vládní koalici. Občanští demokraté chtějí podle nich změnit poměry sil ve sněmovně, cílem je prý také oslabit ČSSD před podzimními volbami do Senátu a krajských zastupitelstev.

Wolf je už čtvrtým přeběhlíkem 

Klub ČSSD už dříve opustili Miloš Melčák, Michal Pohanka a Evžen Snítilý. Socialisté je ze strany vyloučili. Melčák s Pohankou přišli o členství kvůli podpoře koaliční vlády, Snítilý proto, že volil Václava Klause prezidentem. Paroubek dnes všechny čtyři poslance vyzval, aby jasně řekli, co bylo a je v ČSSD nedemokratické. Podle něho jsou jediným vysvětlením peníze nebo politická korupce.

Petr Wolf
Zdroj: ČT24