Soud zprostil Železného obžaloby z krácení daní

Praha - Městský soud v Praze dnes osvobodil europoslance a bývalého ředitele televize Nova Vladimíra Železného a dalších pět mužů, kteří byli obžalovaní z krácení daní. Rozsudek ještě není pravomocný, žalobce si totiž nechal lhůtu na odvolání. V této třetí Železného kauze byl europoslanec stíhán za mnohamilionové krácení daní při převodu obchodního podílu v CET 21. Podle spisu ošidili stát o více než 38 milionů korun a hrozilo jim až osm let vězení.

„Obžaloba byla založena na několika tvrzeních, jež nebyly zcela prokázány,“ vysvětlila důvody osvobození Železného předsedkyně soudního senátu Dana Pacholíková.

Podle obžaloby byla v dubnu 1996 jménem společnosti CET 21 s. r. o. založena akciová společnost CET 21, jejíž akcie nakoupili přibližně rovným dílem Železný, Josef Alan, Fedor Gál, Vlastimil Venclík a Peter Hunčík. Železný pak podle spisu začátkem července se společníky uzavřel smlouvu o tom, že na něj převedou 43,31 procenta obchodního podílu v CET 21 s. r. o., za což měli inkasovat každý půl milionu korun. V září pak od nich Železný vykoupil část akcií CET 21, a. s. za částku převyšující pět milionů dolarů. Faktický převod obchodních podílů na Železného všichni podle spisu zrealizovali na valné hromadě v únoru 1997.

Zatímco příjmy za údajný převod obchodních podílů v CET 21, s. r. o. se v daňových přiznáních všech čtyř mužů za rok 1996 podle spisu objevily, částky za prodej akcií danit nemuseli. Podle obžaloby byly ale peníze, které muži inkasovali za akcie, ve skutečnosti za převedené podíly. Obchod s akciemi CET 21, a. s. tak podle spisu sloužil k tomu, aby čtveřice své zisky nemusela danit a akciová společnost byla jen za tím účelem založenou „prázdnou slupkou“. Podle Pacholíkové ale nebyl prodej akcií nezákonný.

Policie původně údajnou škodu vyčíslila na více než 53,5 milionu korun. Později byla částka snížena na zhruba 38 milionů, neboť Hunčík neměl jako slovenský občan v Česku daňovou povinnost, a stát tak o peníze nepřipravil. S Rozehnalem je tak stíhán za pomoc k trestnému činu.

Všech šest mužů, kterým hrozí dva až osm let vězení, od počátku obvinění odmítá. Vytvoření akciové společnosti podle nich iniciovala a financovala společnost Central European Media Enterprises (CME). Cílem projektu prý bylo sdružit televizní licenci, kterou vlastnila CET 21, s. r. o., i servisní část, kterou zajišťovala ČNTS, jejímž majoritním vlastníkem byl americký investor CME, do jedné společnosti. Akciová společnost pak měla být obchodovatelná na pražské burze. Tento záměr ale nakonec podle nich zamítla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Celý projekt akciové společnosti tak podle obžalovaných s převody podílů v CET 21, s. r. o. vůbec nesouvisel.

Smlouvy o převodech podílů byly podle obžalovaných neplatné a půlmilionové sumy nebyly Gálovi, Venclíkovi, Hunčíkovi ani Alanovi nikdy vyplaceny. V jejich daňových přiznáních se prý smlouvy objevily omylem, po chybě Rozehnalovy matky, která tehdy spravovala jejich účetnictví.

Železný je stíhán ještě v dalších dvou kauzách, v jedné už padl nepravomocný odsuzující rozsudek. Městský soud loni v srpnu uznal europoslance vinným z krácení daní při dovozu obrazů z ciziny a uložil mu dvouletý podmíněný trest se čtyřletým odkladem a zároveň peněžitý trest pět milionů korun. Jiný senát městského soudu zase řeší obžalobu, v níž jde o poškozování věřitele, společnosti CME. Zároveň s europoslancem jsou stíháni i jeho bývalí právníci.

Vydáno pod