Policie uzavřela případ nelegálního prodeje alkoholu

Praha - Šest mužů připravilo při nelegálním prodeji alkoholu stát na dani o sto dvanáct milionů korun. Teď jim hrozí za daňové úniky pět až dvanáct let vězení. Policie již případ uzavřela a mezi obviněnými je i kontroverzní podnikatel Zdeněk Bulawa. V roce 2003 v Českém Těšíně při dopravní nehodě zabil tří policisty.

Dva roky šest mužů z různých firem podvádělo stát. Prodávali víno a lihoviny, daně ale neplatili. Vše podle jednoduchého scénáře, co nejvíc zamotat hlavu finančním úřadům. „Došlo k různému prodeji, následnému odkupu a pohybu alkoholu mezi různými firmami, čímž byl zastírán původ toho alkoholu,“ popisuje případ mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality PČR Roman Skřepek.

Za obchody stál i Zdeněk Bulawa. Před pěti lety v Českém Těšíně opilý zavinil nehodu, při které zemřeli tři policisté. Ve vězení měl strávit čtyři roky, ale po necelých dvou letech byl pro dobré chování propuštěn. Přísnější trest pro něj žádala bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Nevyšlo to.

V letech 2001 a 2002 se tak Bulawovi a dalším pěti podnikatelům podařilo vyrobit, prodat a nezdanit až 271 000 litrů perlivého vína a přes půl milionu litrů lihovin. „Podstatná část lihovin byla pod označením likérky, která s tím neměla nic společného,“ tvrdí státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Karel Kalda.  

Právní zástupce Zdeňka Bulawy Miloslav Kijas už o obvinění svého klienta ví. „Vím, že byla podána na mého klienta obžaloba, ale ještě jsem s klientem nemluvil. K obsahu se vám nebudu vyjadřovat, protože její obsah zatím neznám,“ uvedl právník Miloslav Kijas.  

Za posledních šest měsíců se kriminalistům podařilo vyřešit čtyři další velké případy. Kvůli daňovým únikům teď trestnímu stíhání čelí i prominentní advokát Jiří Teryngel a Marko Stehlík, syn bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka. Stejné obvinění se týká i dalších padesáti čtyř lidí. Stát měli na daních připravit o téměř 473 milionů korun.