Čtyři obce mají nová zastupitelstva, uspěli nezávislí

Praha - Sobotní obecní volby v Terezíně na Hodonínsku, Krolupech na Znojemsku, v Horské Kvildě na Šumavě a v Urbancích na Pardubicku doprovázela vysoká volební účast. Lidé vybírali nové zastupitele poté, co ti předchozí z rozličných důvodů rezignovali. V Terezíně a v Korolupech, kde volilo 80 procent lidí, uspěli dosavadní starostové obou vesnic. V Horské Kvildě a Urbanicích se voleb zúčastnilo kolem 90 procent voličů, o jejichž hlasy úspěšně usilovali nezávislí kandidáti.

Obecní zastupitelstva se v Terezíně a v Korolupech rozpadla poté, co se jejich členové dostali do neřešitelných sporů kvůli nejrůznějším obecním projektům, odstoupili ze své funkce a počet obsazených křesel klesl pod minimum pěti zastupitelů. Podle zákona tedy bylo nutné vyhlásit  nové obecní volby a sestavit nové vedení obce - z důvodu nedostatečného složení zastupitelstva se volby konaly i v Horské Kvildě a Urbanicích.

„U nás běžně chodí k volbám asi 60 až 70 procent voličů. Současný vyšší zájem veřejnosti o volby je dokladem toho, že občané mají zájem na tom, aby se problémy ve vedení obce co nejdříve vyřešily,“ řekl ČTK starosta Korolup Martin Hanek. V Terezíně nejvíce hlasů získala dosavadní starostka Miroslava Vykydalová z vítězného politického uskupení Svobodná občanská samospráva. Naváže tak na osmnáctiletou zkušenost v řízení obce.