V červnu meziročně klesl počet dopravních nehod i jejich obětí

Praha - Během letošního června na silnicích dosud zemřelo 92 lidí a stalo se 12 752 dopravních nehod. Obětí je o 21 méně než ve stejném období loňského roku. Počet nehod se meziročně snížil zhruba o 2 000. Vyplývá to z předběžných policejních statistik, do kterých policie nezahrnula oběti z Horácké rallye v Třebíči a ze závodů motocyklových veteránů v Hořicích. V obou případech šlo totiž o sportovní akce.

V květnu letošního roku zemřelo o deset lidí méně než v červnu. Podle Josefa Tesaříka z dopravní policie se počet mrtvých na silnicích každý rok od června do září zvýší o zhruba 20 až 30 procent. V červnu zahynulo celkem 19 motocyklistů, tedy o dva více než v uplynulém měsíci.

Podle šéfa dopravní policie Martina Červíčka chystají policisté na tento týden přes 70 dopravněbezpečnostních akcí, z toho dvě celokrajové. Červíček upozornil, že policisté se nezaměří jen na běžné přestupky, jako je pití alkoholu za volantem nebo nepřiměřená rychlost, ale budou také víc kontrolovat chodce a motorkáře.