Společnost, kterou založil ministr dopravy, se uchází o miliardové státní zakázky

Praha - Ministr dopravy Aleš Řebíček se může považovat za velmi úspěšného obchodníka. Založil dobře prosperující koncern Viamont, kterému se nejlépe vede právě nyní, kdy už ministr ve firmě není. Firmě za tu dobu přibylo sedminásobně státních zakázek. Zatímco dříve se jejich objem pohyboval v řádu stovek milionů, dnes v několika miliardách. Ministr tvrdí, že všechny své majetkové vazby s Viamontem zpřetrhal. Reportéři ČT ale odhalili, že to tak úplně pravda není.

Golfové hřiště na Cínovci je nejvýše položeným hřištěm v zemi. Firmě Viamont Sport patří třetina jeho výměry, dvě třetiny jsou ministra Aleše Řebíčka. „Je to na našem katastru, ale patří to klubu Viamont,“ potvrdil starosta Dubí Petr Pípal. Jedna smlouva podepsaná Řebíčkem dokazuje, že pozemky koupil a nyní je splácí. Druhá zase potvrzuje, že je koupil, aby na nich mohl Viamont Sport provozovat golfové hřiště.

„Na posledním čestném prohlášení ministra Aleše Řebíčka nejsou uvedené žádné vedlejší příjmy, žádná aktivita, která by mu vznikala a případně vznikaly i příjmy,“ podotkl ředitel Občanského sdružení Oživení Štěpán Rattay. Podle manažera golfového clubu ale Řebíček Viamontu pozemky pronajímá za 88 haléřů za čtvereční metr a rok, což je devadesát jedna tisíc korun ročně. Tedy částka, která se těsně vejde do limitu sto tisíc korun, nad který mají politici povinnost zveřejnit svoje vedlejší příjmy.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Řebíčka zastupuje manažer Viamontu 

Viamont ale podle smlouvy dodnes ručí Řeháčkovi za nákup zbylých pozemků na hřišti. Ministr už sice ve firmě oficiálně nefiguruje, pověřil ale lidi, aby ho při jednáních zastupovali. „Já jsem jednal dvakrát s panem inženýrem Kloboučkem,“ potvrdil Pípal. Právě manažerovi Viamontu Jiřímu Kloboučkovi dal ministr plnou moc, aby ho zastupoval při jednání s úřady o jeho pozemcích, na kterých Viamont provozuje golfové hřiště. Plnou moc podepsal v říjnu 2006, v době, kdy už byl ministrem dopravy a s Viamontem už neměl mít nic společného.

„Ta informace jenom vyvolává další spekulace o tom, jestli se skutečně vazeb se svojí bývalou firmou zbavil a tím pádem na ni nemá žádný vliv a žádným způsobem nerozhoduje o jejím dnešním fungování, kdy se tato firma uchází o významné státní zakázky,“ myslí si ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondračka.  

Zakázky, na které v minulosti nebyla šance dosáhnout 

Viamont je akciová společnost, která má celkem šest dceřiných firem. Řebíček ji založil s několika kolegy od železnice. Zpočátku se zaměřovali jen na železniční stavby, později začali stavět i na silnicích a jinde. Zabývá se i železniční nákladní a osobní dopravou. O miliardové státní zakázky se uchází prostřednictvím své dcery Viamont DSP. „Viamont dostává zakázky na které v minulosti absolutně neměl šanci dosáhnout,“ komentoval novinář MF Dnes Jan Vaca.

„Asi byl nejvyšší čas, že jsem odešel, konečně  firmu  vedou správně,“ reagoval tehdy Řebíček, který stále tvrdí, že před vstupem do vrcholové politiky prodal veškerý svůj podíl ve firmě a už s ní v podstatě nemá žádné vztahy.

Společnost akcionáře tají

Smlouvu o prodeji Viamontu ale ministr nikdy neukázal a ukázat nehodlá. Aby se nedalo zjistit, kdo Viamont skutečně vlastní, utajila společnost svoje akcionáře. Kdo je momentálně majitelem Viamont DSP nelze zjistit. To samé platí i o firmě Viamont Sport, které stát hradí pronájem poslanecké kanceláře Aleše Řebíčka v Teplicích. „Stát vlastně neví s kým obchoduje. Za firmou může dokonce stát sám pan ministr a my vlastně nezjistíme, že tam dochází ke střetu zájmů,“ upozornil ekonom a zakládající člen prezidia Komise pro cenné papíry Tomáš Ježek.

Taková forma akcií na majitele je už přitom například na Slovensku a ve většině evropských zemí zakázaná. Viamont ale nebyl anonymní firmou odjakživa. Stal se jí letos v únoru. „Smyslem bylo zakrýt už buď dokonané obchody, které jsou v rozporu se zadáváním veřejných zakázek, nebo zákonem o střetu zájmu, pokud činy jsou už dokonané anebo je plánují,“ domnívá se Ježek.

Nikdo ze současného vedení Viamontu se k případu vyjádřit nechtěl. „Blíže se k této otázce nebudu vyjadřovat, protože se jedná o moji soukromou záležitost,“ reagoval Řebíček. Podle Davida Ondračky z Transparency International ja Řebíček politik, který se musí zodpovídat a musí umět skládat účty: „Pokud toho není schopen, z mého pohledu by ve vládě být neměl.“

  • Golfový zápas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/120/11946.jpg
  • Aleš Řebíček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/118/11737.jpg