V Brně začala rekonstrukce Husovy ulice, město čeká největší výluka za 10 let

Brno - S prázdninami se v Brně rozběhly opravy silnic a město zablokovaly značky označující zákaz vjezdu. Rekonstruují se hned dvě důležité ulice - Husova a Cejl. Trpělivostí se musí obrnit i ti, co cestují autobusem a tramvají, dopravní podnik totiž ohlásil největší výluku za posledních 10 let.

Husova ulice patří v centru Brna k nejvytíženějším dopravním spojnicím. Za den po ní projede 18 000 aut, 1200 tramvají a 100 autobusů nočních linek. Hromadná doprava se od 1. července přesune do jiných ulic v Brně.

Mnoho lidí bylo dnes z uzavírek zmatených. V ulicích se proto pohybovali  informátoři v reflexních vestách, kteří cestujícím pomáhali s orientací. Podle mluvčí brněnského dopravního podniku Hany Pohanové budou na místě do pondělí.

Práce potrvají 14 měsíců 

Trpělivostí se ale museli obrnit také řidiči automobilů. Na některých spojnicích strávili desítky minut v dlouhých kolonách. Od víkendu je totiž uzavřená jedna z nejfrekventovanějších spojnic ve městě - ulice Husova. Objízdné trasy vedou ulicí Úvoz a Koliště. Ode dneška je navíc kvůli opravám parovodů uzavřená i část další důležité dopravní tepny - ulice Cejl. Aby se auta dostala z centra, musí přes Dukelskou třídu, zpátky zase ulicí Křenovou a opět Kolištěm.

Zatímco opravy v ulici Cejl by měly skončit do dvou měsíců, kvůli uzavírce Husovy ulice začnou největší problémy až po prázdninách. Práce potrvají 14 měsíců.