Červen byl na silnicích zatím nejtragičtějším letošním měsícem

Praha - Předběžné policejní statistiky poukazují na to, že během června zemřelo na českých silnicích a dálnicích nejvíc lidí v letošním roce. Červnové dopravní nehody si vyžádaly 95 obětí. Poslední měsíc školního roku bývá tragický každoročně. Za prvních šest měsíců letošního roku evidují policisté celkem 441 obětí, což je o 54 méně než v loňském prvním pololetí. Zároveň jde o druhý nejnižší počet mrtvých v prvním pololetí za posledních deset let. Loni se počet mrtvých vyšplhal na 116 a v roce 2005 zahynulo dokonce 118 lidí.

Nejtragičtější první pololetí zaznamenaly policejní statistiky v roce 2000, kdy zemřelo na silnicích 607 lidí, hranici šesti set překročil počet obětí nehod ještě v pololetí roku 2003. V prvních šesti měsících roku 2007 si havárie vyžádaly 495 mrtvých, rok před tím 434.

Oproti stejnému měsíci loňského roku ubylo nejen mrtvých, ale snížil se i počet dopravních kolizí. Nehod ubylo zhruba o 2 500. S 13 194 haváriemi se červen nezařadil ani mezi nejhorší měsíce tohoto roku, nejvíce lidí bouralo v lednu.

V květnu, který v tomto roce zatím držel rekord v počtu obětí, zemřelo o 13 lidí méně než minulý měsíc. Podle dopravní policie se počet mrtvých na silnicích každý rok od června do září zvýší o zhruba 20 až 30 procent.

Na vysokém počtu obětí se podepsal zejména týden od 16. do 22. června, který patřil v tomto roce k nejtragičtějším. Byl třetí nejhorší. Na silnicích zemřelo 23 lidí, další čtyři životy si však vyžádaly automobilové kolize na sportovních akcích - dva lidé zahynuli při Horácké rallye v Třebíči a další dva při závodech motocyklových veteránů v Hořicích.

Naopak první prázdninový víkend byl letos druhý nejbezpečnější za 19 let. Na konci posledního červnového týdne zemřelo šest lidí. Všechny oběti dopravních nehod zahynuly v neděli, sobota se obešla bez obětí. Nejméně mrtvých, dva, od roku 1990 přinesl víkend na konci školního roku v roce 2006.