Ministerská kontrola odhalila u Wolfovy firmy vážnější pochybení

Praha - Nesrovnalosti s dotací pro firmu poslance Petra Wolfa jsou zřejmě vážnější, než se ze začátku jevily. Díry v účetnictví, bohatýrské cestování i odměny za zbytečně popsaný papír dokazuje materiál, který má Česká televize k dispozici. Na problémy s dotací pro Wolfovu firmu UT 2002 upozornil už v roce 2006 Nejvyšší kontrolní úřad. Loni v létě ale ministerstvo životního prostředí provedlo hlubší kontrolu, podle které poslancova firma použila v rozporu se zákonem téměř polovinu ze čtyřapůlmilionové dotace.

Kontrolní zpráva konstatuje, že poslanec neoprávněně účtoval DPH, nehospodárně plánoval pracovní cesty a účetnictví firmy bylo neprůkazné. Hlavní problém je ale se studiemi, za něž Wolfova firma zaplatila různým lidem a firmám statisícové částky. Většinou šlo o bezcenné analýzy zkopírované z internetu. Kvůli nesrovnalostem ve vyúčtování se už případem zabývá protikorupční policie. „My jsme dnes celou věc postoupili na naši expozituru do Ostravy, která zatím provádí pouze analyzování a monitorování celé věci,“ upřesňuje mluvčí Petr Skřepek.

Finanční úřad v Ostravě nyní řeší, jak velkou část dotace bude muset poslanec Wolf ministerstvu životního prostředí vrátit. Vedle téměř dvoumilionové částky si stát může napočítat i penále.

Ministr životního prostředí Martin Bursík o problémech s dotací věděl už loni na podzim. Firmu UT 2002 si ale údajně s poslancem Wolfem nespojil. „Já jsem v tu dobu neměl vůbec tušení o tom, že pan Wolf je poslanec a ani jsem neměl tušení, že je poslancem za sociální demokracii.“

Wolf před deseti dny vystoupil z poslaneckého klubu sociální demokracie a poté i ze strany. Šéfa ČSSD Jiřího Paroubka obvinil, že ho kvůli dotaci vydíral. Paroubek naopak tvrdí, že Wolfa vydírala ODS.