Koaliční návrh na přímou volbu prezidenta - prázdninový úkol pro ministra Pospíšila

Praha - Lídří koaličních stran se shodli, že připraví svůj vlastní návrh na přímou volbu prezidenta. Vypracovat koaliční návrh dostal jako prázdninový úkol ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Výsledek své práce má podle vlády předložit do 31. srpna. Koaliční lídři tak uzavřeli ranní schůzku, která se konala těsně před jednáním kabinetu, na kterém ministři posoudili návrh zelených na vypsání referenda o tom, zda si lidé přejí hlavu státu vybrat přímo. Vláda pak podle očekávání zaujala k návrhu referenda o přímé volbě prezidenta neutrální postoj. Návrh bude nyní putovat do parlamentu.

Zelení novelu nestáhnou, nyní ji tak posoudí poslanci. Protože ale nemá koaliční podporu, šance na její úspěch jsou malé. „My máme za to, že referendum vytváří velmi dobrý tlak na politiky, aby přestali jen mluvit a aby konali,“ obhajuje návrh předseda strany Martin Bursík.

"Myslíme si, že skutečná diskuse a skutečné řešení tohoto problému
Parlamentem ČR je cesta rychlejší než cesta referendem, navíc tohoto typu," uvedl po jednání vlády premiér Mirek Topolánek (ODS) a zdůraznil, že hlasování bylo jednomyslné. Už dříve Topolánek uvedl, že není přítelem ani referend, ani přímé volby.

ODS a lidovci s referendem nesouhlasí, a proto se dohodli na přípravě samostatného koaličního zákona o přímé volbě prezidenta. Ten by měl přes prázdniny připravit Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Referendum není ODS a lidovcům blízké. Dá se předpokládat, že to bude mít nějakou jinou formu, že referendum jako nástroj, kterým by se prosadila přímá volba prezidenta, zvolen,“ dodala pro ČT Kuchtová.

Lidovci tvrdí, že není třeba referendum vypisovat. „Je zbytečné se lidí ptát, jestli chtějí přímou volbu, protože ji chtějí. Referendum by tak bylo zbytečným plýtváním peněz,“ řekl novinářům místopředseda KDU-ČSL David Macek. 

Sporem je nejen způsob přímé volby, ale i kompetence prezidenta

Koalice není jednotná v otázce případného způsobu přímé volby ani v tom, zda má mít nově volený prezident i jiné kompetence než nyní. Lidovci si přejí zůstat u současných pravomocí prezidenta, ODS uvažuje o jejich rozšíření. „V ODS na to není jednotný pohled, ale pokud by se zaváděla přímá volba, tak bych stál o to, aby se ty kompetence zvětšily,“ myslí si předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Jak hlavu státu volit přímo, má navrhnout právě ministerstvo spravedlnosti, nemusí přitom vycházet z předlohy zelených.

Zákon o referendu je ústavní změnou. Ke schválení proto potřebuje podporu tří pětin poslanců a tří pětin přítomných senátorů.

Přímá volba by mohla mít silné zastání na Hradě. Současnému prezidentovi Václavu Klausovi by totiž změna ústavy otevřela dveře k další kandidatuře. Podle platných zákonů se přitom potřetí o prezidentskou funkci ucházet nemůže.

I opozice příchází s přímou volbou prezidenta 

S návrhem na zavedení přímé volby prezidenta přišli také opoziční sociální demokraté. Poslanci se návrhem měli zabývat na své červnové schůzi. Sněmovna ho ale na návrh koalice z programu vyškrtla a na pořad jednání se poté už nedostal.