Tarek Bechara u soudu vypovídal o únosu podnikatele Konečného

Praha - Kontroverzní podnikatel libanonského původu Tarek Bechara dnes před pražským městským soudem vypovídal o okolnostech údajného únosu podnikatele Jakuba Konečného. Podle obžaloby nechal Konečného v roce 2002 unést uprchlý miliardář Radovan Krejčíř. Bechara před trestním senátem uvedl, že mu o únosu řekl Krejčíř i Konečný. Oběma mužům pak prý dělal prostředníka.

Podle policie měl Konečného v dubnu roku 2002 unést kosovský Albánec Jetullah Mjekiqi s dalšími dosud neznámými muži, a to na popud Krejčíře. Ten kvůli tomu čelí žalobě z vydírání a zbavení osobní svobody. Mjekiqi s pistolí v ruce prý Konečného donutil nastoupit do auta a odvezl jej do rekreačního areálu Vystrkov u Orlické přehrady. Zde ho pak muži drželi do druhého dne.

Pak ho podle spisu převezli do pronajaté kanceláře ve Všenorech, kde za přítomnosti Krejčíře podepsal bianco směnky, prázdné papíry a daňové doklady. Krejčíř tak na sebe nechal od Konečného převést nemovitosti v Dobřichovicích a Černošicích za zhruba 35 milionů korun. Odpoledne pak byl prý podnikatel propuštěn. Podruhé zmizel Konečný v březnu roku 2005 a jeho tělo už se nikdy nenašlo. Podzěji byl prohlášen za mrtvého.

Za vším prý byla nesplacená půjčka 

Za spory mezi Konečným a Krejčířem stály podle Bechary peníze. Konečný si podle něho od Krejčíře půjčil v roce 2001 nemalou částku, peníze mu ale nevrátil. Krejčíř i Konečný Becharovi podle jeho slov řekli, že v roce 2002 činila dlužná částka i s úroky a s podíly na zisku z Konečného obchodů skoro 35,5 milionu korun. Protože se neměl k vrácení peněz, Krejčíř jej unesl, aby ho „poučil“, řekl Bechara. Krejčíř se podle něho také dozvěděl, že Konečný údajně usiloval o to, aby Krejčíř putoval za mříže. Podle Bechary byl Konečný policejním informátorem.

O tom, co se stalo, jej prý již v den únosu informoval Krejčíř na schůzce. „Druhý den jsem se setkal s panem Krejčířem. Řekl, že už ho (Konečného) pustil,“ uvedl Bechara. Miliardář mu prý také řekl, kde Konečného únosci přes noc drželi. Údajně šlo o areál Vystrkov, který patřil dalšímu kontroverznímu podnikateli Petru Šebestovi. Ten zde byl v září 2003 zastřelen. „Šebesta z toho radost moc neměl,“ svěřil se prý Krejčíř Becharovi.

Sám Bechara je prý policejní informátor 

Poté, co Konečný převedl na Krejčíře nemovitosti, zmizelému podnikateli od miliardáře vrátil podepsané prázdné listiny a Krejčířovo prohlášení, že mu již Konečný nic nedluží. „Byly to bianco listiny, které byly podepsány Konečným,“ vypověděl Bechara. Konečný si mu pak ještě údajně stěžoval, že nemovitosti měly daleko vyšší hodnotu - 55 až 60 milionů korun.

Podle Aleše Zagory, který je Krejčířovým zaměstnancem a je s uprchlým miliardářem stíhán jako člen zločinného spolčení, je Bechara policejní informátor, který je nyní na svobodě za svůj slib, že bude na Krejčíře donášet. Bechara dnes řekl, že Krejčíř na jeho hlavu již dříve vypsal padesátimilionovou odměnu.

Česká policie Becharu podezírá z několika trestných činů. Měl se například podílel na únosu a smrti otce Radovana Krejčíře - Lambert Krejčíř zmizel 15. října 2002. Podle svých slov rovněž čelí obvinění ze zpronevěry části Krejčířova majetku. Soud v Českých Budějovicích má také podle něho na stole obžalobu, podle které se dopustil stamilionového podvodu. Podle Krejčířova obhájce Tomáše Sokola jde o částku zhruba 750 milionů korun.

Před soudem dnes vypovídala i někdejší Konečného přítelkyně. Senátu řekla, že se jí Konečný svěřil s tím, že za jeho únosem stál Krejčíř a donutil ho podepsat převod nemovitostí a prázdné papíry.

Ačkoli jde o jednu kauzu, procesy s Mjekiqim, který byl údajně jedním z Konečného únosců, a Krejčířem jsou vedeny odděleně. Albánec obvinění z únosu od počátku popírá. Obvodní soud pro Prahu 4 jej v červnu nepravomocně zprostil obžaloby ze zbavení osobní svobody. Podle prvoinstančního senátu sice není pochyb, že byl Konečný unesen, neprokázalo se ale, že by ho unesl právě Mjekiqi.