Antimonopolní úřad našel chyby v tendru na evropské zdravotnické průkazy

Brno - Všeobecná zdravotní pojišťovna musí znovu vybrat dodavatele nových evropských průkazů pro své klienty. V původním výběrovém řízení našel antimonopolní úřad chyby. Tendr byl podle úřadu netransparentní a VZP mohla svým postupem některé zájemce o zakázku za 56 milionů korun zvýhodnit.

Rozhodnutí zatím není pravomocné, pojišťovna se proti němu může odvolat. Zatím ho ale nemá k dispozici, proto se k němu vyjádří zřejmě až příští týden, uvedl její mluvčí Jiří Rod. „V tuto chvíli tendr stále ještě pokračuje, konečné rozhodnutí k případnému zrušení tendru uděluje ředitel pojišťovny,“ dodal Rod.

VZP eviduje přes 6,5 milionu pojištěnců. Postupně měli všichni dostat nové průkazy shodné s kartičkami v ostatních zemích Evropské unie. Pojišťovna hledala firmu, která by je vyrobila, dál distribuovala na pobočky a zároveň zajistila likvidaci vrácených starých průkazů.

Pro VZP to nebylo první šetření antimonopolního úřadu. V minulosti dostala pokuty 800 tisíc za tendr na elektronické zdravotní knížky IZIP a 400 tisíc za centrální nákup léčiv. Obě sankce úřad později zrušil. K udělení nižší pokuty neměl právo, v případě vyšší uplynuly lhůty pro její uložení.