Brněnskou ubytovnu v Zetoru někdo zapálil úmyslně

Brno - Květnový požár ubytovny v areálu bývalého podniku Zetor v Brně-Líšni, při němž uhořeli tři lidé, někdo založil úmyslně. Potvrdily to rozbory vzorků odebrané na místě požáru, ve kterých byly odhaleny akcelerátory hoření. Požár byl natolik rozsáhlý, že podle nalezených ostatků nebylo možné mrtvé identifikovat. Policie se proto musela spolehnout na výsledky testů DNA.

Zkoumání potvrdilo, že v plamenech za dosud nejasných okolností zemřeli sedmapadesátiletý muž z Olomoucka, pětapadesátiletý muž z Brna a mladý bulharský dělník. „Nebyla tam žádná kapalina skladována a nebyl tam ani zdroj plynu. I kuřáci chodili do vyhrazených prostor, takže jedinou možnou příčinou zapálení bylo použití akcelerantu,“ řekl Vladimír Nováček z Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje.

Policie zadržela krátce poté, co požár vypukl, šedesátiletého cizince. Přestože zatím není jasné, zda má skutečně s ohněm něco společného, stojí proti němu svědectví, že se tento údajně problémový zákazník pohádal se správcem ubytovny a kvůli porušování pravidel z ní dostal výpověď.

Tragický požár líšeňské ubytovny opět upozornil na špatné protipožární zabezpečení takovýchto zařízení. O havarijním stavu budovy v Líšni totiž mluvili hasiči už před dvěma lety - zjistili, že v budově jsou zablokované všechny únikové cesty. Jenže ani pokuta 40 000, ani stavební úřad za celý rok nedonutili majitele k ničemu. Hasiči se teď rozhodli, že v září a říjnu opět obejdou všechny ubytovny. Tři mrtví z Líšně jsou konečně silným argumentem i pro úřady, aby majitele ke změně donutily.

Při požáru v noci na 26. května vyhořela budova dělnické ubytovny v někdejším Zetoru i sousední budova truhlárny. Z objektu bylo nutné evakuovat 30 lidí, čtyři dělníci utrpěli zranění. Celková škoda přesáhla třináct milionů korun. Správně však v ubytovně neměl nikdo být, podle stavebního úřadu Brno-Líšeň totiž nebyl objekt určen k bydlení.

Vydáno pod