Ústavní soud by se mohl k Lisabonské smlouvě vyjádřit už v září

Praha - Podle předsedy Pavla Rychetského by mohl Ústavní soud vyslovit svůj názor na Lisabonskou smlouvu už v září. "Doufám, že bychom mohli snad už v září, buďto dokonce rozhodnout nebo jednání i na veřejné úrovni zahájit," uvedl Rychetský. První diskuse o nové smlouvě EU proběhla tuto středu na organizačním plénu Ústavního soudu.

Ke smlouvě z Lisabonu se museli dříve vyjádřit i ostatní účastníci řízení, tedy Poslanecká sněmovna, prezident republiky a vláda. Ústavní soud by se měl nyní především dohodnout, jakým způsobem se k dokumentu postaví, neboť jde o bezprecedentní jednání. „Ještě nikdy český Ústavní soud neposuzoval soulad nějaké mezinárodní smlouvy s ústavním pořádkem,“ říká k tomu Rychetský.

Na soud tedy čeká otázka, jestli bude zkoumat jen ty části smlouvy, které zpochybnil Senát, nebo projedná celý dokument. Velmi obtížnou prací bude i určit, které pasáže Lisabonské smlouvy jsou pro Česko nové a které jsou už de facto zahrnuty v přístupové smlouvě k EU, která už byla přijata, protože ji v referendu schválili občané.

Interview ČT24

Rychetský odmítá, že by se Ústavní soud nacházel pod vlivem vlády. „Nás vláda nezajímá,“ prohlásil. Dále se nechal slyšet, že se soud nenechá ovlivnit ani nesmírným tlakem, pod kterým se nyní nachází, neboť na jeho rozhodnutí nečeká jen ČR ale i celá Evropa.

"Řešíme, jestli je smlouva, která má být ratifikována, v souladu s naší ústavou a naším ústavním pořádkem. Kdybychom zjistili nesoulad, musíme pojmenovat, v čem spočívá, a co má politická sféra udělat na půdě parlamentu, co má změnit v ústavě, aby mohla, má-li tu vůli, lisabonskou smlouvu ratifikovat,“ naznačil možnou budoucnost jednání soudu Rychetský.