Pačesova komise dnes vládě doporučí energetickou politiku, Bursík už protestuje

Praha - Nezávislá odborná komise, v jejímž čele stojí předseda Akademie věd Václav Pačes, dnes zveřejní svá doporučení pro energetickou politiku vlády. Předběžné závěry komise jsou, že do budoucna bychom měli více šetřit s energiemi, otevřít možnost pro budování dalších jaderných zdrojů a posílit konkurenci na energetickém trhu. Ministru životního prostředí Martinu Bursíkovi se ale tyto závěry nelíbí.

Právě způsob práce komise nejvíce vadí ministru životního prostředí a současně šéfovi Strany zelených Martinu Bursíkovi. Ten kritizuje úniky informací a dále i to, že komise dává doporučení, aniž by zprávu dokončila.

Pačesovým stanoviskem již dříve bylo, že komise sice nedoporučí dostavbu Temelína přímo, ale navrhne, aby bylo možné uvolnit proces posuzování vlivu na životní prostředí. Podle odborníků by se tímto způsobem mohla umožnit dostavba dalších dvou bloků elektrárny.

Bursík ale dříve uvedl, že pokud vláda rozhodne Temelín dostavět, rezignuje. Také se mu nelíbí, že chybí oponentury k analýzám, o které se chce vláda opírat. Pačes mu oponuje: „V podstatě byly udělány, ale je pravda, že některé byly udělány formou veřejné prezentace, jiné byly jako interní oponentury.“

Kontroverzi vzbuzují i další body zprávy - například návrh na posunutí limitů pro těžbu hnědého uhlí. Předběžnou část zprávy ještě posoudí odborníci a zástupci OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj). Kompletní materiál komise bude zveřejněn na podzim.

Topolánkova vláda by se měla na základě Pačesovy zprávy ještě letos rozhodnout, jakou energetickou strategii zvolí. Dnes dostane premiér pouze dílčí část zprávy, její konečná podoba bude připravená až na podzim.