Z hlučínských armádních záchranářů se zřejmě stanou hasiči

Praha - Z příslušníků armádního záchranného praporu v Hlučíně na Opavsku se budou moci stát od příštího roku hasiči. Počítá s tím novela, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán již dříve uvedl, že členové praporu budou mít stejné podmínky i plat jako u vojska.

Novela souvisí s loňským rozhodnutím vlády, které se týká transformace armády. Ministerstvo obrany se ve snaze šetřit hodlá hlučínského záchranného praporu zbavit. Uvedená legislativní úprava má proto umožnit plynulý odchod vojáků k hasičům tak, aby nevyvolával u příslušníků praporu nejistotu. Vojákům sice zanikne služební poměr u armády, pokud ale budou souhlasit, stanou se automaticky příslušníky hasičského sboru.

Hlučínská jednotka funguje v rámci integrovaného záchranného systému. Vojáci jsou připraveni zasáhnout nejen při záplavách a průmyslových haváriích, ale také při závažných dopravních nehodách. Navíc mezi sebou mají potápěče a další specialisty. Hlučínský záchranný prapor vznikl v roce 2004, má dvě stovky profesionálních vojáků a přibližně 50 civilních zaměstnanců.