Hybrid Prius od Toyoty bude mít i solární panely

Tokio - Japonská Toyota Motor plánuje instalovat do svého hybridního auta Prius solární panely, které by poháněly klimatizaci. Píše o tom japonský list Nikkei. Podle deníku bude Toyota první automobilkou na světě, která použije solární panely u vozů pro masové trhy.

Solární panely mají být podle listu umístěny na střeše vozu. Toyota chce kupovat panely od japonské společnosti Kyocera. Novou, třetí generaci hybridního modelu Prius plánuje automobilka představit v příštím roce.

Mluvčí Toyoty se odmítl ke článku vyjádřit s tím, že firma nikdy nemluví o svých budoucích produktech. Hybridní automobily kombinují různé druhy pohonu, nejčastěji benzinový a elektrický, což umožňuje úsporu pohonných hmot.

Zájem o hybridní vozy po celém světě se zvyšuje a Toyota má problémy uspokojit rostoucí poptávku po svém modelu Prius. Ten je také nejprodávanějším hybridním vozem na světě. Prius se začal prodávat v Japonsku koncem roku 1997 a v dalších zemích v roce 2000. Od té doby se ho na celém světě prodalo již více než milion kusů. Cílem automobilky je po roce 2010 prodávat nejméně milion hybridních vozů ročně, uvedly agentury AP a Reuters.