Na silnicích zemřelo v prvním prázdninovém týdnu 16 lidí

Praha - Za uplynulých sedm dní zemřelo na českých silnicích 16 lidí. Počet tragických případů se tak oproti loňskému prvnímu prázdninovému týdnu výrazně snížil, tehdy nehody zaplatilo životem 27 lidí. Vyplývá to z předběžných policejních statistik.

Mezi oběťmi bylo osm řidičů osobních aut, dva spolujezdci, čtyři motorkáři, jeden řidič nákladního vozu a jeden chodec.

Oproti poslednímu červnovému týdnu letošního roku se snížil počet usmrcených osob na silnicích o pět lidí. O 286 klesl také počet nehod. Podle předběžných statistik jich policisté od pondělí do neděle vyšetřovali 2 878. V loňském prvním prázdninovém týdnu jich zaznamenali o 40 víc.

Policisté v minulém týdnu, především o víkendových dnech, uskutečnili podle mluvčí policejního prezidia Petry Srnkové čtyři krajské kontrolní akce. Při nich prověřili 5 044 řidičů a zjistili 417 přestupků. Akce se konaly ve východních a severních Čechách a také na severní Moravě. Zapojilo se do nich 438 policistů. Na příští týden plánuje policie dopravněbezpečnostní akce, které budou zaměřeny na nejčastější přestupky řidičů v jednotlivých oblastech.

Nízký počet obětí ve srovnání s minulými roky si vyžádaly dopravní nehody i o prvním prázdninovém víkendu, kdy podle předběžných statistik zemřelo šest lidí. Jde o druhý nejnižší počet mrtvých ve stejném období od roku 1990. V loňském roce zemřelo při prvním prázdninovém víkendu sedm lidí.