Zasedání vlády (9. července)

Praha - Vláda dnes rozhodovala o přesunu majetku v hodnotě 25 miliard ze státního podniku Správa Letiště Praha na akciovou společnost Letiště Praha. Jde o další krok v procesu privatizace pražského letiště, předmětem prodeje bude právě Letiště Praha a. s. Ministři také například zvažovali návrh svého kolegy Václava Jehličky na zrušení Státního fondu kultury. Balík návrhů levicové opozice, které vláda projednala a neschválila, premiér Mirek Topolánek označil jako "předvolební balík populistických" materiálů.

Předseda vlády Mirek Topolánek zahájí ve čtvrtek na ministerstvu průmyslu a obchodu kolečko návštěv, během nichž se chce seznámit s výsledky práce jednotlivých resortů. Už minulý týden řekl, že hodlá zjistit, jak se úřadům daří plnit programové prohlášení vlády, například v oblasti snižování administrativy.

Vláda rozhodla zřízení stoprocentní akciové společnosti Letiště Praha. Podle plánů ministerstva financí převezme Letiště Praha, a. s., do konce roku většinu majetku letiště. Na něm v současné době fungují kvůli chystané privatizaci dvě společnosti. Vedle státního podniku stát letos v únoru založil také akciovou společnost. Majetek, který by mělo Letiště Praha převzít, se skládá z aktiv v celkové výši přibližně 35 miliard korun a závazků zhruba za deset miliard korun. Zároveň společnost převezme i 2300 zaměstnanců, smluvní vztahy atd.

Kabinet souhlasil s návrhem minitra kultury Václava Jehlička, aby byl zrušen Státního fondu kultury. Podle ministra nepracuje, jak by měl a navíc je zadlužený. Zrušit je ho třeba zákonem, protože zákon ho v roce 1992 zřídil. Majetek fondu tvoří mimo jiné tři hodnotné budovy v Praze. Kubistický Dům U Černé Matky boží dostane podle dřívějších informací ministerstva Národní galerie v Praze, palác U Hybernů a Národní dům na Vinohradech získá ministerstvo.

Vláda dále projednala celkem šest kontrolních zpráv Národního kontrolního úřadu. V této souvislosti premiér zmínil spokojenost, kterou prezident NKÚ vyjádřil na adresu práce vlády.

Ministerstvo vnitra navrhovalo vládě darovat některé nepotřebné státní pozemky a stavby do vlastnictví obcí. Důvodem je nedostatek financí na jejich údržbu. Ministerstvo navrhuje, aby stát obcím, které o ně požádaly (Slavonie, Česká Třebová, Bílovice, Dříteč, Dolní Bělá, Rozvadova, Pomezí nad Ohří) daroval bez omezujících podmínek. Nebyly by tak omezeny v nakládání s tímto majetkem.

Vláda měla projednat i finance, které stát potřebuje, aby dostál svému závazku odstranit ekologické škody. Ty vznikly privatizací hnědouhelných a černouhelných těžebních společností v Ústeckém Karlovarském a Moravskoslezském kraji a na Kladensku. Na celkem 370 projektů sanace a rekultivace potřebuje stát 19,7 miliard korun.