Česko hledá pro předsednictví hostesky

Praha - Vláda hledá firmu, která by na české předsednictví v první polovině příštího roku zajistila tým hostesek. Dosud uzavřela šest tendrů s dodavateli, které mají zajistit nejrůznější služby pro hladký chod předsednictví. Úkolem hostesek bude organizační činnost a asistence během jednání a konferencí. Z celkového rozpočtu 1,9 miliard korun, který je vymezen na předsednictví, by se náklady na zajištění hostesek měly pohybovat kolem 2,7 milionů korun, které bude možné považovat za zisk dodavatele.

Během předsednictví se v České republice uskuteční přibližně 15 zasedání na ministerské úrovni a kolem dvou set dalších pracovních schůzek a konferencí. K jejich chodu by podle představ vlády mělo přispět zhruba sedm set hostesek.

Podle mluvčí vicepremiéra pro EU Alexandra Vondry Michaely Jelínkové budou zejména poskytovat informace obecného charakteru o programu a místě setkání, usměrňovat pohyb účastníků zasedání po konferenčních prostorách a zajišťovat provoz infodesek, popřípadě i šaten v konferenčních objektech.

Vláda zatím uzavřela šest výběrových řízení. Jde o výběr loga českého předsednictví, zajištění akreditačního systému, zhotovení webových stránek, výběr ubytování pro zahraniční delegace, dodání vlajek a praporků na jednání sedmadvacítky a vytvoření architektonického návrhu konferenčních prostor. Téměř hotovy jsou smlouvy na překladatelské a tlumočnické služby. Vláda také vypsala nedávno mimo jiné soutěž na výrobu dárkových kravat a šátků.