Černí pasažéři přistižení v Praze se pokuty možná nedočkají

Praha - Pražský Dopravní podnik (DP) stále nemá uzavřenou smlouvu na vymáhání pohledávek za nezaplacené pokuty. Po zrušení výběrového řízení sice vybral společnost, která má mít na starosti vymáhání pokut od černých pasažérů, ale podle některých právníků, a dokonce i členů dozorčí rady Dopravního podniku, by smlouva s touto firmou obcházela zákon.

Podle návrhu smlouvy na vymáhání pohledávek od černých pasažérů, který má Česká televize k dispozici, si Dopravní podnik chce najímat služby firmy Tessile Ditta za tisícikorunu měsíčně. Ve smlouvě je ale i ustanovení o kauci, podle něhož musí firma složit na účet podniku 30 milionů korun. 

Právě tento dodatek je podstatou sporu. Právníci a někteří členové dozorčí rady tvrdí, že mělo být vypsáno výběrové řízení. Podle Dopravního podniku i antimonopolního úřadu je však smlouva v pořádku. „Těch 30 milionů korun by mělo vlastně vystihovat hodnotu toho díla jako celku a určitě to je už předmětem takzvaného výběrového řízení,“ uvedl Aleš Bastin, právník a specialista na vymáhání pohledávek.

Skeptický je ke znění smlouvy zastupitel a člen dozorčí rady Dopravního podniku Karel Březina (ČSSD): „Já jsem přesvědčen o tom, že ten proces byl velmi netransparentní a že mělo být postupováno formou nějakého výběrového řízení.“ Ředitel DP Martin Dvořák ale již dříve uvedl, že představenstvem společnosti prošla tato varianta vymáhání pohledávek bez jakéhokoli negativního komentáře.

Na vymáhání pohledávek si společnost Tessile Ditta vybral Dopravní podnik letos v únoru. Podpis smlouvy, na který dopravce netrpělivě čeká, se ale neustále odkládá.

Vymáhání pokut se zastavilo na konci loňského roku, kdy vypršela smlouva advokátní kanceláři Brož, Sokol, Novák. Pokutami udělenými od ledna se od té doby nikdo zabývá. Právě průtahy s podpisem smlouvy dávají naději černým pasažérům, kteří byli přistiženi na počátku letošního roku.

Pokud se totiž smlouvu nepodaří uzavřít do prosince, Dopravní podnik od nepoctivých cestujících nedostane ani korunu. „Pro nás je klíčový termín jednoho roku, kdy po jednom roce dochází k promlčení těchto pohledávek. To znamená, že jakékoli zdržení je pro nás nebezpečné,“ uvedl Ondřej Pečený, mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy.

V loňském roce uložil Dopravní podnik přes 200 tisíc pokut a příjem z postihů překročil 100 milionů korun. Podle odhadů si firma najatá na vymáhání pohledávek může za 15 let trvání smlouvy přijít na miliardy korun.