Praha bude mít nový systém grantů i novou grantovou komisi

Praha - Pražský primátor Pavel Bém dnes poprvé jednal se členy svého nového poradního sboru. Jejich úkolem bude především vypracování nového grantového systému a nominace členů nové grantové komise, která byla po nedávných protestech umělců Bémem zrušena. Předsedou poradního sboru byl jmenován poradce ředitele České filharmonie Daniel Sobotka.

Prioritou práce sboru je podle primátora navrhnout novou grantovou politiku. Zastupitelstvo ji musí projednat do konce října, aby mohlo být vyhlášeno grantové řízení na příští rok. Rozdělení čtyřletých i jednoletých grantů rada projedná koncem ledna. Během příštího roku chce rada a zastupitelstvo pracovat na aktualizaci kulturní politiky Prahy a na druhé etapě transformace příspěvkových organizací.

Podle Béma není obnovení poradního sboru jen zklidněním rozbouřené situace, ale krokem k nalezení konceptu kulturní a grantové politiky města. Tyto kroky by měly napomoci pražskou kulturu dlouhodobě financovat. Nový koncept by měl zároveň nastavit relativně rovné podmínky pro představitele rozmanitých kulturních žánrů a proudů v přístupu k veřejným zdrojům.

Bém také navrhl vytvořit novou komisi, která bude navrhovat přidělování jednoletých grantů. Dalším záměrem primátora je určit tři až pět členů poradního sboru, kteří budou v roce 2009 členy komise pro výběr ředitelů Divadla Na zábradlí, Divadla Na Vinohradech, Divadla v Dlouhé a Divadla Spejbla a Hurvínka.