Policie obvinila dva české vojáky v Iráku z porušení strážní služby

Pardubice - Policisté obvinili dva vojáky, kteří sloužili v Iráku, z porušení pravidel strážní služby. Oba mohou dostat trest i několik let vězení. Informuje o tom Mladá fronta Dnes v příloze pro Pardubický kraj. Podle dobře informovaného policejního zdroje listu nezkontroloval první z vojáků nákladní auto a pustil ho do vojenského areálu. Druhý se na stráži vybavoval s místním mužem a pak si zajezdil na jeho motocyklu.

Česká jednotka má v Iráku úkol hlídat vstup do základny. Zmínění vojáci však selhali. „Zahájili jsme stíhání kvůli trestnému činu porušení povinnosti strážní služby, kterého se dopustili oba vojáci. Druhý byl navíc obviněn i z trestného činu neuposlechnutí rozkazu,“ uvedla mluvčí pardubické policie Dana Dolanová. Za porušení pravidel strážní služby může čekat vojáky rok až pět let vězení, za neuposlechnutí rozkazu je sazba do tří let.

Podle mluvčího vojenské policie Jana Čermáka předala armáda oba vojáky do rukou republikové policie kvůli oznámení jejich velitelů. „Oba se účastnili mise v Iráku jako příslušníci kontingentu mnohonárodnostních sil. O tom, čeho se konkrétně dopustili, nemám informace,“ uvedl mluvčí. Stejně tak odmítl sdělit, ze které jednotky české armády oba vojáci pocházeli i jakékoli další podrobnosti o případu. Vzhledem k tomu, že případ vyšetřují pardubičtí policisté, je ale pravděpodobné, že náleží buď k posádce pardubického letiště nebo chrudimským parašutistům.