Mezi Brnem a Hodonínem chtějí v obcích zpomalit projíždějící auta

Těšany/Telnice (Brněnsko) - Vesnice ležící na tahu Brno-Hodonín chtějí zpomalit projíždějící auta a snížit množství dopravních nehod. Například v Telnici na Brněnsku jsou časté havárie na přechodu u školy - vznikají tak, že jeden z řidičů chodcům zastaví, ale další už nedobrzdí. Při nehodách hrozí zranění dětem. Obce chtějí kvůli nebezpečí silnice přestavět. V Těšanech už mají hotový projekt. Práce vyjdou na 37 milionů korun, řekl novinářům starosta Jan Husák.

V Těšanech by se měl postavit kruhový objezd. Kromě toho silničáři plánují silnici zúžit a podél ní vytvořit parkovací zálivy. U přechodů postaví ostrůvky. Podle Husáka se počítá se zahájením prací v příštím roce.

Protože se silnice při opravách kompletně vybourá až do samého základu a znovu postaví, potrvá oprava zhruba půl roku. Po tu dobu budou muset podle starosty řidiči už od Hodonína jezdit po náhradní trase.

V nedaleké Telnici se zpomalováním dopravy už začali. Podle starosty Ladislava Šustra mladšího ve vsi instalovali dva informační radary a také řidiče nutili zpomalovat měřením rychlosti a vybírání pokut. Opatření se osvědčilo, byť u části šoférů nezabralo. „Ukázalo se, že někteří řidiči jsou nepoučitelní, neboť platili tři dny po sobě stejnou pokutu na stejném místě,“ řekl Šustr.