Schwarzenberg chce, aby detektivové dál Čunka prověřovali

Praha - Šéf diplomacie Karel Schwarzenberg chce, aby američtí detektivové dál prověřovali nejasnosti kolem Jiřího Čunka. Dokud nebude znát odpověď na všechny otázky, nevylučuje svou rezignaci. Premiér Topolánek se auditem dále zabývat nehodlá. Podle něj prokázal, že se údajný úplatek těžko mohl stát. Nechce se zabývat ani dalšími pochybnostmi, které audit naznačil. Jde podle něj o záležitost ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který vypracování auditu zadal.

Schwarzenberg chce, aby se detektivové Krollu zabývali chybějícími stránkami Čunkova spisu a aby také prošetřili jeho lobbing na ministerstvu obrany za vsetínskou zbrojovku. Čunek sám další případné otázky zodpoví a je si jist, že výsledek pro něj bude pozitivní.

Premiér Topolánek uvedl, že klíčovou odpověď v kauze úplatku dostal. „Vše ostatní nechávám vašim spekulacím,“ řekl novinářům. Audit je Schwarzenbergova aktivita za jeho peníze. „A v tom smyslu si může dělat, co chce,“ uvedl premiér.

Audit firmy Kroll také zpochybňuje postup policie a státního zastupitelství v kauze lidoveckého předsedy. „Nikdo kromě státních orgánů nemá právo přezkoumávat činnost policie, každý ale má právo vyjádřit svůj názor na kvalitu její práce,“ komentoval to ministr vnitra Ivan Langer. 

Lidovecké špičky: Audit je věcí Strany zelených 

Špičky KDU-ČSL považují výsledky šetření stále za věc Strany zelených. K auditu agentury Kroll se odmítají vyjadřovat s odůvodněním, že ho nečetli. Výsledek šetření podle nich navíc není dokumentem, na jehož základě by měli vyvozovat nějaké jednání. „Vnímám to jako vztah dvou fyzických osob: předsedy Čunka a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga,“ uvedl například první místopředseda KDU-ČSL Roman Línek. Místopředseda KDU-ČSL Stanislav Juránek konstatoval, že „záležitost je pana knížete“.

Kuchtová: Čunek obchází daňové zákony

První místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová si myslí, že audit přinejmenším pochybnosti ukázal. To, že Čunek za lobbing údajně dostával odměny v podobě cestovních náhrad, které se nedaní, považuje za obcházení daňových zákonů. Už dříve uvedla, že považuje za neseriózní, že detektivové nedostali k prostudování celý spis. Schwarzenberg by podle Kuchtové ale neměl zadávat agentuře šetření ohledně postupu české policie a státního zastupitelství. „Jako ministr by to neměl dělat, protože tím podrývá důvěru těchto institucí u veřejnosti,“ uvedla.

Opozice: Audit oteřel více otázek, než uzavřel

Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by bylo dobře, kdyby se doplnily všechny potřebné doklady a byly prověřeny ještě další otázky a zjištěny další informace. „Obávám se, že audit víc otázek otevřel, než ve skutečnosti uzavřel,“ řekl ke kauze.

Za Jiřího Čunka se postavil senátor Jaromír Štětina, který se mu jako politik i novinář „omlouvá za štvanici, kterou Čunek musel v souvislosti s údajním příjetím úplatku podstupovat.“ Audit podle něj jen ukázal politizaci případu.

Dana Kuchtová
Zdroj: ČT24