Soud osvobodil manželku Radovana Krejčíře

Praha - Okresní soud pro Prahu-západ zprostil obžaloby z podílnictví Kateřinu Krejčířovou pro nedostatek důkazů. Verdikt je nepravomocný. Žena uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře podle obžaloby věděla, že manželovy peníze pocházejí z trestné činnosti, přesto je užívala. Soud ale dospěl k závěru, že takový původ peněz je zatím jen spekulací. Krejčířová se soudu neúčastnila, souzena byla jako uprchlá.

K soudu ale přišla svědčit její tchyně Naděžda Krejčířová, která potvrdila, že její snacha nyní žije v JAR a že se nikdy nezajímala o manželovy podnikatelské aktivity ani původ jeho peněz. A to i přesto, že seděla v dozorčích radách několika manželových společností. Tyto funkce ale byly i podle soudce čistě formální.

„Pan Krejčíř disponoval prostředky, které byly získány z legální činnosti. Paní Krejčířová s nimi mohla disponovat,“ říká obhájce Kateřiny Krejčířové Zdeněk Vincenc.

Státní zástupkyně s osvobozujícím rozsudkem nesouhlasila a odvolala se. Podle ní stačí jako důkaz nečistého původu peněz daňová přiznání, podle kterých jasně došlo k daňovým unikům.

Žena podle obžaloby od blíže nezjištěné doby nejméně do roku 2005 přijímala od Krejčíře velké množství finančních prostředků, i když jí prý muselo být zřejmé, že pocházejí z trestné činnosti, například z daňových úniků. Za více než 20 milionů korun pak podle spisu zakoupila do svého vlastnictví vilu v Černošicích. Dalších zhruba 130 milionů korun údajně použila na rekonstrukci, opravy a další provoz vily.

Policie Krejčířovou nejprve v červnu 2005 obvinila z praní manželových špinavých peněz. Podezírala ji z toho, že manželovi umožnila zastřít pochybný původ jeho peněz a nákupem a dalšími investicemi do rozsáhlé nemovitosti v Černošicích prý několik let legalizovala výnosy z manželovy trestné činnosti. Státní zástupce ale dospěl k závěru, že její jednání lépe vystihuje trestný čin podílnictví.