Žalobce zrušil obvinění šéfa vězeňské služby kvůli rušičkám

Praha - Trestní stíhání ředitele vězeňské služby Luďka Kuly kvůli zakázce na dodávku rušiček mobilních telefonů skončilo. Žalobci vyhověli jeho stížnosti a obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku zrušili. Podle obvodní státní zástupkyně Blanky Valsamisové nebylo zahájení trestního stíhání dostatečně odůvodněné a případ se vrací protikorupční policii k dalšímu šetření.

„Státní zastupitelství rozhodlo usnesením o zrušení usnesení policejního orgánu o zahájení trestního stíhání pana Kuly i jeho bývalého náměstka pana Kreuzzigera. Nebyl dostatečně odůvodněn závěr, že tyto osoby spáchaly daný trestný čin a tím pádem aby bylo zahájeno trestní stíhání,“ odůvodnila zrušení stíhání obvodní státní zástupkyně Blanka Valsamisová.

Policie podezírala Kulu a jeho bývalého náměstka Zdeňka Kreuzziegera, že v souvislosti se zakázkou na rušičky mobilních telefonů ve věznicích připravili stát o bezmála 20 milionů korun. Policie kauzu z let 2005 až 2006 vyšetřovala od loňského ledna. Kula byl kvůli obvinění postaven mimo službu. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ho ale neodvolal a za jeho prací stojí. Kreuzzieger již dříve kvůli problematické zakázce odstoupil z místa náměstka.

Ministr Pospíšil chce Kulu vrátit zpět do funkce

Kula po zahájení trestního stíhání uvedl, že s obviněním kategoricky nesouhlasí. Podle svých slov pouze podepsal smlouvu, kterou mu připravili jeho podřízení. Poté, co byl obviněn, odmítl sám rezignovat, vzal si ale dovolenou. Po jeho postavení mimo službu vězeňskou službu řídí příslušní náměstci. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil jej nyní chce vrátit do funkce, protože se jako manažer prý osvědčil. Zvýšil třeba zaměstnanost vězňů a buduje detenční ústavy pro sexuální devianty.

Poptávkové řízení na rušičky původně vyhrála společnost PB-mont ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle. Zakázka na rušící zařízení v dalších pěti věznicích byla převedena do utajeného režimu a vězeňská služba tedy výběrové řízení nevypisovala. Na PB-mont podala vězeňská služba žaloby. Rušení v některých zařízeních nefungovalo, ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle byly rušičky odpojeny. V dalších pěti zařízeních vězeňská služba rušičky nepřevzala.

Instalace rušiček byla po kauze přehodnocena a vězeňská služba využívá detektory, které místo aktivního rušení signálu vyhledávají, zda někde není telefonní signál. Kula už na sebe v minulosti upozornil například nákupem pozlacené šavle za čtyřicet tisíc, která teď zdobí jeho kancelář, nebo koupí speciálních uniforem do pouště za 10 milionů.

Věznice
Zdroj: ČT24