Výstavba garáži pod Nemocnicí na Františku vyvolala ostré spory

Praha - Pod pražskou nemocnicí Na Františku se budou stavět garáže. Mezi zastupiteli města to vyvolalo ostré spory. Opozice se totiž domnívá, že výstavba garáží odsuzuje nemocnici k následnému prodeji. V okolí nemocnice parkovací místa chybí. Pro celou nemocnici je k dispozici 47 parkovacích míst. To by se ale mělo během dvou let změnit.

Zastupitelé Prahy 1 schválili záměr, který počítá s podzemní garáží pod nemocnicí s kapacitou 132 parkovacích míst. Její výstavba vyjde na 170 milionů korun. „Současný stav je velmi špatný a vybudování garáží zajistí obslužnost nemocnice,“ vysvětluje místostarosta Michal Valenta.

Někteří zastupitelé plán kritizovali. Poukazovali na to, že se zvýší provoz, hluk a znečištění ovzduší. Opoziční zastupitelé se obávají, že magistrát chce ve skutečnosti nemocnici za pár let prodat. „Může to být pěkně připravená budova pro privatizaci. Praha 1 už do toho investovala půl miliardy korun,“ uvedla zastupitelka Prahy 1 Kateřina Klasnová. Zastupitel Filip Pospíšil dodává: „My pro to nemáme žádné konkrétní důkazy, je to pouze přetrvávající podezření.“ Vedení Prahy 1 se brání, že momentálně o privatizaci neuvažuje. „Nikdy se o tom nejednalo a jednat se o tom zatím nebude,“ ujistil Valenta. „Já doufám, že tyto obavy jsou liché a nemocnice určitě bude fungovat jako nemocnice, i když nevím v jaké podobě,“ vyjádřil se k obavám ředitel nemocnice Ivo Jokl.

Vedení radnice by chtělo stavbu sladit s opravou Dvořákova nábřeží, která se plánuje na příští rok. Je ale možné, že do té doby se nestihne výstavba podzemního parkovacího domu připravit.

Rekonstrukce nábřeží potrvá maximálně 6 měsíců, stavba garáží se pravděpodobně protáhne na delší dobu. Provoz nemocnice by při ní ale neměl být ohrožen.