Senát osvobodil novorozence od poplatků, záleží už jen na Klausovi

Praha - Pouze souhlas prezidenta chybí k osvobození novorozenců od platby regulačních poplatků. Senát novelu, která s tím počítá, schválil, ačkoli senátní zdravotní výbor zákonodárcům horní komory v úterý doporučil, aby zákon vrátil sněmovně. Původní návrh předložila lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. Zrušení poplatků ve vládní koalici vedle KDU-ČSL prosazovali také zelení. Předlohu zákona schválila sněmovna v červnu.

Senátoři dnes o novele debatovali přes dvě hodiny. Část senátorů ODS, kteří ke změně poplatků neviděli žádný důvod, se postavilo proti složitě vyjednanému koaličnímu kompromisu. „Při průměrně pětidenním pobytu maminky s dítětem v nemocnici je to šest set korun, tedy asi dva balíky plen. Když si vezmeme rodičovský příspěvek a porodné, které je zhruba třináct tisíc korun, myslím, že šest set korun nikoho zruinovat nemůže,“ prohlásila například senátorka Daniela Filipiová, která se nakonec zdržela hlasování.

„Porod v nemocnici není nemoc, je to součástí preventivní péče o matku i dítě, z toho důvodu je správně zařazen mimo poplatky,“ upozorňuje Michaela Šojdrová.

Novela nakonec prošla hlasy 61 z 66 přítomných senátorů. Proti schválení byl jen občanský demokrat Jaroslav Kubera a čtyři další senátoři se hlasování zdrželi. Úprava se netýká jen novorozenců. Od všech poplatků mají být osvobozeni dárci orgánů a pacienti, kterým byla léčba soudně nařízena. Platit by neměli ani lidé umístění v ústavech pro postižené.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek připomněl, že poplatky fungují, přinesly úspory a není důvod na nich nic měnit. Požádal ale senátory, aby změnu schválili s ohledem na výsledky složitých koaličních jednání.

Opozice chce také změnu poplatků

Změnu poplatků se snaží prosadit také opozice. Povinnosti placení u lékařů a v lékárnách chtěla zbavit všechny mladé do osmnácti let a lidi s příjmem nižším, než je dvojnásobek životního minima. Osvobození žádali také pro invalidní a starobní důchodce, kteří si k penzi nepřivydělávají. Se svým návrhem ve sněmovně ale opoziční poslanci neuspěli. Předsedové ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se však zatím shodli jen na tom, že od ledna 2009 by měl parlament zbavit poplatků děti do šesti let a u dětí do 15 let snížit roční pětitisícový limit na 3 000 korun.

Opozice se zrušení poplatků domáhala i u Ústavního soudu, ale neuspěla. Socialisté říkají, že až se vrátí do vlády, systém změní. „Buď je (poplatky) budeme výrazně redukovat, nebo je zcela zrušíme,“ prohlásil senátor zvolený za ČSSD a předseda Českomoravské komory odborových svazů Milan Štěch.

Lidé v Česku od začátku roku platí 30 korun za návštěvu u praktického, ženského i zubního lékaře, klinického psychologa a logopeda. Za ošetření na pohotovosti musí vynaložit 90 korun. Platí se i v lékárnách, a to 30 korun za každou položku na receptu. Pobyt v nemocnici přijde pacienta na 60 korun denně.

Automat na regulační poplatky, ve kterém si pacienti mohou zakoupit kupón v hodnotě 30 korun (na běžné ošetření) nebo 90 korun (pohotovostní ošetření).
Zdroj: ČT24/Artcam