Výbuch v Železárnách Hrádek těžce popálil čtyři lidi

Hrádek (Rokycansko) - V Železárnách Hrádek na Rokycansku vybuchla dnes odpoledne pec s rozžhaveným železem. Výbuch vážně popálil čtyři lidí. Tři byli v kritickém stavu dopraveni vrtulníkem do popáleninového centra na pražských Vinohradech, čtvrtý je v plzeňské fakultní nemocnici. Záchranáři museli také ošetřit další lidi, kterým se udělalo špatně. Podle majitelů je škoda vyšší než jeden milion korun. Přesná příčina neštěstí se vyšetřuje.

Jeden z mužů, 21letý mladík, má popáleniny na 85 procentech těla, další dva na 50 procentech. Čtvrtý muž na 25 procentech těla. Na místě zasahovaly dva vrtulníky a čtyři sanitky. „Popálení v rozsahu 85 procent třetího stupně patří do kategorie zranění kritických, což znamená, že je pacient přímo ohrožen na životě. Jsou zasaženy i dýchací cesty,“ uvedl primář Kliniky popáleninové medicíny FNKV Ludomír Brož. Stav muže v plzeňské nemocnici je stabilizován. „Je hospitalizován na chirurgické klinice, uvažuje se o jeho transportu v pátek rovněž do Prahy,“ informovala Jaroslava Nováková z plzeňské fakultní nemocnice. 

Výbuchem se požár sám uhasil, zbytek hasiči zlikvidovali pomocí práškového hasicího přístroje. Na místě zasahovalo pět hasičských jednotek.

Podle mluvčího společnosti Z-Group, která Železárny Hrádek vlastní, nastal výbuch při vkládání vsázky ve velikém paketu s materiálem do jedné z pecí. „Do vsázky není vidět, bylo tam něco, co tam být nemělo. Vsázka se kvůli tomu vylila z pece a ožehla dělníky,“ uvedl mluvčí společnosti Miroslav Slaný.

Podle majitelů bude provoz přímo v místě nehody zřejmě na několik týdnů zastaven, v ostatních provozech budou práce pokračovat bez omezení.     

Poslední událostí, kterou hasiči v Železárnách Hrádek řešili, byl loňský
rozsáhlý požár v budově kalírny v oblasti kalící vany. Plameny, které se po střeše rozšířily na tažírnu a mořírnu, způsobily škodu přes pět milionů korun. Při požáru tehdy nikdo nebyl zraněn. V důsledku požáru z železáren unikla kyselina sírová, která kontaminovala vodu řeky Klabavy.