Senát schválil novelu, která posouvá odchod do důchodu na 65 let

Praha - Lidé v Česku budou zřejmě po roce 2030 odcházet do důchodu v 65 letech. Počítá s tím novela, kterou po poslancích dnes schválili senátoři. Normu ještě posoudí prezident. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas je přesvědčen, že navrhované změny jsou nutné, opozice i odbory novelu kritizují.

Pro novelu zvedlo ruku 43 senátorů z šedesáti přítomných. Ministr práce Nečas už dříve prohlásil, že změny v systému penzí jsou nutné a že by je musela podniknout jakákoliv vláda. Odvolává se také na fakt, že česká populace stárne a prodlužováním života roste počet těch, kteří penzi pobírají. Navíc důchod dostávají déle než v minulosti.   

Opozice ale normu tvrdě kritizuje. Proti jsou i odbory. Stínový ministr práce za ČSSD Zdeněk Škromach míní, že na zvyšování penzijního věku je ještě čas. Opozice také poukazuje na to, že Češi pracují na počet hodin mnohem více než jak je tomu v zahraničí. Senátor za ČSSD a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch dnes uvedl, že socialisté by chtěli důchodovou reformu „korigovat podle svých představ“.

Novela také prodlužuje dobu předčasné penze. Dnes mohou jít lidé do důchodu až o tři roky dřív, nově to budé možné i o pět let - ale za méně výhodnějších podmínek. Protáhne se doba povinného pojištění z 25 na 35 let. Nově se do doby potřebné pro nárok na penzi nebude počítat studium. To se týká ale studia až po 1. lednu 2010. Nově také důchodcům, kteří si budou přivydělávat, se na rozdíl ode dneška budou zvyšovat budoucí penze.

Češi dosud odcházeli do penze dříve, než je v EU běžné

Podle novely mají po roce 2030 v 65 letech chodit do důchodu bezdětné ženy, matky jednoho dítěte a muži. Matky dvou a více dětí by měly mít i po roce 2030 možnost jít do penze dřív. Penzijní věk se má zvyšovat postupně, stejně jako se postupně zvedá už od poloviny 90. let na 63 let. Norma předpokládá, že u mužů hranice pro odchod do penze ročně poroste o dva a u žen o čtyři měsíce. Teď chodí muži do důchodu v téměř 62 letech, bezdětné ženy v 60 letech a čtyřech měsících, matky podle počtu dětí dřív.

Důchodový věk v České republice patří zatím v rámci Evropské unie k těm nižším. Ve více než polovině zemí unie je základní důchodový věk u mužů 65 let, u žen převažuje také věk 65 let, následovaný 60 roky.

Změny v důchodech
Zdroj: ČT24