V Dole Paskov zemřel dělník, zavalila ho hornina

Ostrava - V závodě Staříč v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku zahynul devětatřicetiletý dělník. V 900 metrech pod zemí ho zavalila hornina uvolněná z nadloží. Přivolaný lékař se dostal na místo neštěstí téměř ihned, přesto se mu muže už nepodařilo oživit. Příčinu neštěstí vyšetřuje odborná komise složená ze zástupců Obvodního báňského úřadu v Ostravě, vedení Dolu Paskov, společnosti OKD a odborářů.

Muž byl zaměstnancem dodavatelské firmy Carbokov. Před týdnem v podzemí Dolu Darkov na Karvinsku zemřeli dva muži. Letos tak zahynulo při neštěstí v dolech OKD pět lidí.

Vzhledem k vážným úrazům v posledních dnech rozhodlo nejvyšší vedení OKD o hodinovém přerušení výroby na každé páteční směně, aby zaměstnanci uctili památku nedávno zesnulých horníků. Cílem je také zajistit, aby byli všichni horníci dobře informováni o nutnosti opatření v oblasti bezpečnosti práce, řekl generální ředitel a předseda představenstva OKD Klaus-Dieter Beck.

Podotkl, že letos OKD zavedly nový program zvýšení bezpečnosti práce, který přinesl snížení úrazovosti až o 23 procent. „I když nedávné události dosažený pokrok zpomalily, vynasnažíme se o to více pracovat na zlepšení bezpečnosti,“ dodal Beck.

Loni zemřelo v lomech nebo dolech šest lidí 

V celé republice loni zemřelo celkem šest horníků nebo pracovníků v lomech. Počet smrtelných úrazů v Česku je ale nízký, srovnáme-li ho s Ukrajinou, Ruskem nebo Čínou, které patří k největším producentům uhlí. Důlním neštěstím, jejichž příčinou byly nejčastěji závaly a výbuchy metanu, padly v těchto zemích za oběť stovky lidí. Podobně tomu bylo v ČR v minulém století - například v roce 1917 zemřelo v českých a moravských dolech 262 horníků, o 16 let později si práce v dolech vyžádala téměř osm desítek mrtvých.