Kvalita vody se zhoršuje, lidé se však ve většině koupališť mohou koupat

Praha - Ačkoli se kvalita vody v přírodních koupalištích v Česku díky vodnímu květu a sinicím zhoršuje, lidé se ve většině z nich stále mohou koupat. Postupné zvyšování množství vodního květu a sinic může u citlivějších lidí vyvolat kožní reakce, záněty, střevní potíže i poškození zraku, a proto je nutná opatrnost a sledování kvality vody. Zatím nejlepší podmínky ke koupání jsou na Liberecku a Karlovarsku, nejhorší kvalitu vody zaznamenali jihočeští hygienici v rybníku Vajgar v Jindřichově Hradci.

Zřejmě nejlepší situace ohledně koupání panuje na Liberecku a Karlovarsku, dobrá kvalita vody je i na Orlíku a Lipně. Zhoršení kvality však zaznamenali hygienici v některých koupalištích na Plzeňsku, kde není vhodná voda ke koupání v Podhájí u Horšovského Týna a v nádrži České údolí u Plzně. Na Ústecku má problémy s čistotou vody jen rybník v Habrovicích.

V Praze je nejčistší voda v Motole, po koupání v koupališti na Lhotce, v Hostivaři a Šeberáku by se lidé měli osprchovat. Ve Středočeském kraji je nevhodná voda ke koupání v koupališti v Jincích z důvodu znečištění fekáliemi a stále platí kvůli velkému výskytu sinic zákaz koupání v rybníku Vyžlovka. Koupaliště v Popovicích na Berounsku, uzavřené na začátku sezony ze stejného důvodu, bylo otevřeno 12. července.

Na Královéhradecku je zákaz koupání v přehradní nádrži Rozkoš a osprchování pitnou vodou doporučují hygienici po koupeli v Oborském rybníku v Jinolicích a na koupališti Dachova na Jičínsku. Znečištěna sinicemi je přehrada Seč na Chrudimsku a na Vysočině se lidé nesmějí koupat v rybníku Kachlička. Horší kvalitu má voda v Pilské nádrži, ve Velkém Dářku a v rybnících Řeka a Ředkovec. Naopak přehrada Sedlice na Pelhřimovsku a rybníky Medlov a Sykovec na Žďársku jsou ke koupání vhodné.

Na jihu Moravy by se lidé měli vyhnout Brněnské přehradě, kde platí kvůli přemnoženým sinicím zákaz koupání. V dalších jihomoravských nádržích, v Kovalovicích na Brněnsku, koupališti ve Vémyslicích na Znojemsku a v rybníku Suchý na Blanensku, je naopak kvalita vody lepší. Na Zlínsku jsou problémy v luhačovické přehradě a zdravotní rizika může znamenat i koupání v retenční nádrži Všemina, ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel na Zlínsku a v přehradě Bystřička spolu s nádrží Horní Bečva na Vsetínsku.

V Moravskoslezském kraji se sinice objevily v nádržích Větřkovice a Čerťák na Novojičínsku i v přírodních koupalištích v Brušperku a Olešné na Frýdecko-Místecku. Koupání v těchto nádržích ale nepředstavuje pro zdravé jedince žádné zdravotní riziko.

Na Jablonecku vodohospodáři zkoušejí novou metodu boje proti sinicím

Jablonecká radnice se kvůli každoročnímu přemnožení sinic na soustavě jabloneckých nádrží rozhodla letos zakročit pomocí nové metody fungující na základě elektrolýzy. Díky ní se sinice nabíjejí kladnými ionty, tím se deaktivují a snižuje se jejich koncentrace. Přehradu tedy brázdí člun s elektrickým generátorem, který sinice hubí. „Dosavadní výsledky jsou velice příjemné a my doufáme, že tady v Jablonci to bude stejné,“ řekl technik Studia Silfor Josef Kovář.

Tuto metodu doporučují i ochránci přírody. Krajinný ekolog Martin Dušek uvedl, že pokud se tato metoda v praxi osvědčí, mohla by se objevit na mnoha dalších nádržích důležitých z hlediska rekreace.

Vydáno pod