Výbuch v Železárnách Hrádek mohl způsobit špatný materiál

Hrádek (Rokycansko) - Včerejší výbuch v Železárnách Hrádek na Rokycansku mohl podle předběžných závěrů vyšetřování způsobit nesprávný materiál, který se dostal do pece a následně explodoval. Další možností je také úmysl nebo nešťastná náhoda. Tři lidé byli po explozi v kritickém stavu dopraveni vrtulníkem do popáleninového centra na pražských Vinohradech. Stav jednoho z nich zůstává nadále kritický. Čtvrtý muž je v plzeňské fakultní nemocnici s povrchními popáleninami. Jeho stav je stabilizovaný.

Tři pacienti jsou hospitalizováni na jednotce intenzivní péče na pražských Vinohradech. Stav dvou mužů, kteří mají rozsahy popálení 25 procent a 51 procent, je v současnosti dobrý a personál s nimi komunikuje. „Jsou na tom dobře i psychicky, komunikuje se s nimi dobře,“ tvrdí primář vinohradské popáleninové kliniky Ludomír Brož a dodává, že však pacienty čeká ještě řada operací.

Muž, jehož stav zůstává kritický, je popálený na 85 procentech těla. „Je napojen na umělou plicní ventilaci a udržován v umělém spánku. Po zvládnutí šokového stavu začneme odstraňovat mrtvou spálenou kůži a nahrazovat ji kůží ze zdravé části těla,“ informoval primář kliniky popáleninové medicíny FNKV Ludomír Brož.

Starosta Hrádku u Rokycan Jaroslav Perlík chce, aby železárny zlepšily bezpečnost v továrně. „Požádali jsme vedení železáren i Bortgesu, kde byl také nedávno požár, aby nějakým způsobem víc tlačili na zajištění bezpečnosti,“ řekl.

Okolí pece je stále žhavé

Případ má na starosti speciální policejní tým. „Od dnešního rána na místě zajišťuje stopy, které by pomohly odhalit, proč k výbuchu došlo,“ komentoval redaktor ČT Ondřej Giňa. Okolí pece je ale stále žhavé, policisté i hasiči proto zatím moc šancí na zajištění důkazů nemají. Místo tak začnou prozkoumávat pravděpodobně během víkendu.

Vyšetřovacích verzí je zatím několik, jednou z nich je nedbalost, další hovoří o nešťastné náhodě či úmyslu. Ten ale předseda odborového svazu Železárny Hrádek Miroslav Šimonovský vyloučil. „Absolutně to vylučuji a považují to za úplný nesmysl,“ dodal.   

Mluvčí železáren dodává, že k nehodě došlo při pracovní činnosti, takže postižení budou odškodněni. Vedení železáren odhaduje škodu na více než jeden milion korun.   

Výbuchem se požár sám uhasil, zbytek hasiči zlikvidovali pomocí práškového hasicího přístroje. Na místě zasahovalo pět hasičských jednotek. Podle majitelů bude provoz přímo v místě nehody zřejmě na několik týdnů zastaven, v ostatních provozech budou práce pokračovat bez omezení. Zaměstnanci ale o místo nepřijdou - železárny je přesunou na jinou práci.      

Dělník při práci v železárnách
Zdroj: ČT24