Záchranka loni ujela 19 milionů kilometrů a ošetřila tři čtvrtě milionu pacientů

Praha - Zdravotnická záchranná služba ošetřila loni v České republice téměř tři čtvrtě milionu pacientů. Sanitky ujely zhruba 19 milionů kilometrů a celkové náklady na provoz překročily 3,7 milionu korun. Oznámil to ředitel Územního střediska záchranné služby Středočeského kraje Robert Zelenák. Údaje vycházejí z šetření ekonomů jednotlivých územních středisek.

„Celkové náklady činily loni 3,714 milionu korun. V této částce nejsou ale náklady na provoz lékařské služby první pomoci a některých dalších činností, které jednotlivá střediska provozují v různém rozsahu,“ uvedl ředitel. Krajské úřady hradily jako zřizovatelé 70 procent nákladů, zbytek zaplatily zdravotní pojišťovny.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) chce tento poměr od příštího roku obrátit. V reformním balíku má zákon o zdravotnické záchranné službě, jeho součástí je novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Zdravotní pojišťovny by měly hradit 70 procent nákladů, kraje 30 procent. Nově se zapojí i stát, který bude dávat paušál na každého obyvatele kraje na takzvanou krizovou připravenost. Střediska tak budou mít peníze pro případ velkých zásahů. Nebude už problém s vyrovnáním nákladů, když bude posádka zasahovat mimo hranice kraje.

263 stanovišť záchranné služby 

Podle údajů Asociace záchranných služeb uhradily loni zdravotní pojišťovny 1,1 miliardy korun, zbytek daly kraje. Od příštího roku by měly dávat zdravotní pojišťovny záchrankám ročně 2,75 miliardy, ministerstvo dá 440 milionů a kraje uhradí zhruba miliardu. Dosud šlo na záchranky 0,6 procenta peněz zdravotního pojištění, tímto navýšením stoupne podle Zelenáka podíl na 1,5 procenta.

V současnosti je v Česku 263 stanovišť záchranné služby, do tří let k nim přibude 44 nových stanovišť. Záchranky přepravily loni 733.145 pacientů, valnou většinu převezly sanitky do nemocnic, pět až deset procent pacientů zůstalo po ošetření doma. Letecká záchranná služba ošetřila 4871 pacientů. Posádky poskytla územní střediska, vrtulníky pro přepravu soukromí provozovatelé, policie a armáda. Celkem je v ČR deset leteckých stanovišť. Velké nemocnice mají v areálech heliporty.

5466 zaměstnanců 

Na 263 stanovištích územních středisek působí 427 posádek zdravotnické záchranné služby. Celkový počet zaměstnanců v pracovním poměru byl loni 5466, z toho 571 lékařů. Na dohodu, tedy vedle svého pracovního poměru, pracovalo na záchrance dalších 849 lidí, z toho 561 lékařů.

Síť středisek v majetku krajů doplňují v některých místech soukromí provozovatelé, například ve středních Čechách Záchranná služba Asociace samaritánů. Ta zajišťuje zdravotnické asistence, školení první pomoci, zdravotnické kurzy, převoz nemocných v rámci EU a má například službu domácího nouzového volání pro seniory.