Kauza „pět na stole v českých“ se vrací k soudu

Praha - Pražský městský soud se bude muset znovu zabývat kauzou známou jako "pět na stole v českých". Prvoinstanční senát sice v lednu osvobodil někdejšího tajemníka českých premiérů Zdeňka Doležela obviněného z pokusu o podvod, pražský vrchní soud ale nyní rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání.

„Rozhodnutí bylo zrušeno z důvodu, že skutková zjištění napadená v rozsudku považoval vrchní soud za nejasná a neúplná a vytýkal soudu prvního stupně, že se nevypořádal se všemi okolnostmi významnými pro rozhodnutí,“ komentoval mluvčí pražského městského soudu Petr Kulawiak.

Doležel si podle obžaloby v roce 2005 na schůzce s polským lobbistou Jackem Spyrou řekl o úplatek pět milionů korun za to, že dostane zpět do hry o privatizaci chemického holdingu Unipetrol společnost Seta, za kterou Spyra lobboval. Podvod údajně spočíval v tom, že takovou pravomoc ve svém tehdejším postavení neměl a privatizace již byla v době schůzek téměř rok ukončena. Několik setkání obou mužů natočila skrytou kamerou televize Nova a odvysílala je ve svém pořadu Na vlastní oči.

Kódovaná řeč 

Doležel tvrdil, že se sice se Spyrou scházel, ale o privatizaci Unipetrolu se s ním rozhodně neradil. Na jednom záznamu řekl Doležel Spyrovi, že „na stole bude pět“. Po Spyrově otázce, zda „v českých“, Doležel souhlasil. Podle Doležela ale šlo o kódovanou řeč, na které se se Spyrou dohodli. Měla prý označovat stupeň důležitosti jejich jednání. Formulace „pět na stole“ tak podle Doležela znamenala účast českého premiéra. Naopak Spyra tvrdí, že ho Doležel o úplatek žádal.

Předseda prvoinstančního senátu Kamil Kydalka ale při odůvodnění osvobozujícího rozsudku řekl, že na žádném záznamu ze schůzek se nehovoří o penězích nebo o společnosti Seta. Sporné je podle něho navíc vůbec to, zda Spyra mohl za společnost vystupovat a zda Seta měla o privatizaci zájem. Některé schůzky se podle soudce ani nemusely uskutečnit. Nahrávky pořízené televizí jsou navíc velmi nekvalitní a některé klíčové pasáže byly sestříhány, uvedl v lednu Kydalka.

Vydáno pod