Vdovy po válečných letcích vydaly knihu mapující jejich osudy

Praha - Tři vdovy po válečných letcích, Hana Fajtlová, Vlasta Šišková a Marie Hrubá, společně představily knihu, která mapuje jejich osudy. V publikaci s názvem Po tvém boku pevně stát popisují hlavně život v době největších perzekucí.

Braly si válečné hrdiny, krátce poté se i s nimi staly nepřátelskými živly. Ženy stíhacích pilotů Františka Fajtla, Otakara Hrubého a bombardovacího letce Aloise Šišky měly podobné osudy. S partnery se seznámily po válce, krátce po svatbě přišlo propuštění z armády, uvěznění, pár hodin návštěv dvakrát ročně.

„Považovali za strašnou potupu, že tam s nimi byli zavření Němci, esesáci, kteří, když měli procházku po vězeňském dvoře, tak se jim pošklebovali,“ vzpomíná Hana Fajtová, manželka Františka Fajta.

Životy v dosud nezveřejněných archivních dokumentech a fotografiích, po propuštění z vězení mohli bývalí letci pracovat jen v manuálních profesích, rodiny se musely vystěhovat a sotva přežívaly. Přitom ani v dobách relativního tání neodešly do emigrace. „Je zajímavé, že nás to nenapadlo žádnou, člověk nechtěl couvnout a udělat někomu radost,“ říká Vlasta Šišková.

Rok 1989 přinesl naděje, letci dostali zpátky uniformy a hodnosti. Skutečná pomoc přišla podle manželek hrdinů až nedávno, a dodnes ne úplně. „Na Mírově byli uvěznění, pod paragrafem jako osoby štítící se práce, a to z nich dodnes nesundali, všichni tak umřeli,“ posteskla si Marie Hrubá.

V Česku žije ještě několik tisíc veteránů všech front druhé světové války. Bývalých západních letců je mezi nimi už jen několik, je jim kolem devadesáti let.