Kalousek: Vsetínská zbrojovka u Čunka podváděla s cestovními náhradami

Praha - Bývalý předseda KDU-ČSL zpochybňuje práci renomované americké agentury Kroll, jejíž vypracování auditu Kalouskova nástupce Jiřího Čunka si objednal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Kalouskovi vadí především nedůvěryhodné údaje ohledně finančních operací spojených se Zbrojovkou Vsetín. Ministr financí věří, že Čunek pobíral finanční náhrady za cesty, které nikdy neabsolvoval. Vedení vsetínské firmy obvinil z podvodných transakcí, americké detektivy z neprofesionálně odvedené práce. Kalouskovu výpověď uvedly dnešní Lidové noviny (LN).

„Kroll celou věc prezentuje tak, jako by bylo možné vydělat si statisíce na cestovních náhradách. Tzv. “velkorysé„ cestovní náhrady, jak uvádějí pracovníci agentury v Čunkově auditu, v zákoně vůbec neexistují,“ dále uvedl Kalousek pro LN. Osobní kritice podrobil šéfa vsetínského podniku Karla Dančáka, který má být hlavní figurou ve finančních podvodech a daňových úlevách.

Hlavní iniciátor celého auditu Schwarzenberg se zatím ke slovům Miroslava Kalouska odmítl vyjádřit. Komentáře se zdržela také mluvčí Krollu Saran Turnerová. Podle LN Dančák Kalouskovo tvrzení označil za nesmysl a po přečtení rozhovoru zváží další postup. Kalousek už dříve tvrdil, že agentura lže, když naznačuje, že Čunek v 90. letech lobboval na ministerstvu obrany za Zbrojovku Vsetín. Čunek ve firmě tehdy pracoval jako bezpečnostní technik a podle Kalouska, který v té době působil jako náměstek ministra obrany, za projekty vždy lobbovali jen generální ředitelé nebo najatí specialisté.

Šéf resortu financí nechápe, jak může Kroll veřejně vydat nedůvěryhodné informace. Poukazuje na údaj v auditu, který pojednává o Čunkových cestách do Prahy za účelem jednání o zakázkách zbrojního projektu kanon Plamen, za který tehdy Kalousek odpovídal. „Nic takového není pravda. Se mnou Čunek nikdy nejednal,“ reaguje v rozhovoru Kalousek.

Podle něj bylo vypracování auditu zbytečnou věcí, devalvující verdikt soudních orgánů, které ke kauze zaujaly určité stanovisko. Po zveřejnění auditu se však chce pustit do tázání o způsobu nakládání s informacemi zde uvedenými. Kalousek přiznává i možnost soudního prověření činnosti agentury. „Doufám, že agentura přizná, kde si tyto pohádky o cestách ověřovala. V minulých letech bylo něco takového jako politický lobbing naprosto vyloučeno. Mnoho lidí si dávalo pozor nato, kdo a s kým vedl důležitá jednání,“ dodává ministr.