Plzeňským zeleným se nelíbí svolání volebního sjezdu strany

Plzeň - Plzeňští zelení dnes na krajské konferenci kritizovali předsedu strany Martina Bursíka za to, že na září svolal volební sjezd. Nelíbí se jim ani to, že se dosud neměli možnost seznámit se stanovami, které mají být na sjezdu schvalovány. Krajští lídři také vyslovili důrazný nesouhlas s umístěním amerického radaru v Brdech. Konference se zúčastnila i první místopředsedkyně strany Dana Kuchtová.

Volby nového vedení před krajskými a senátními volbami považuje Zdeněk Paul z předsednictva strany za nevhodné. Krajská konference považuje termín 5. až 7. září za vhodný pouze pro konání sjezdu programového, který se bude věnovat programovým prioritám strany a přípravě jejích nových stanov.

Bursík nedávno oznámil, že nové stanovy předloží do konce příštího týdne k vnitrostranické diskusi. Mají podle něj odstranit „dvojkolejnost vedení“, dosavadní republiková rada už nadále nemá mít vlastní předsednictvo, vést ji má lídr strany. Změnu má posvětit sjezd, který Bursík svolal přes odpor části předsednictva. O předsednickou funkci se na sjezdu kromě Bursíka bude ucházet patrně Kuchtová. Definitivní rozhodnutí má oznámit příští týden. Se závěry z dnešní konference seznámí zelení republikovou radu.