Pacientů na neschopence výrazně přibylo

Praha - Od července mají lidé v prvních třech dnech nemoci opět nárok na 60 procent upravené mzdy. Podle ministerstva ale byly bezplatné první tři dny především dobrým bičem na simulanty. Počet krátkodobě nemocných tehdy o polovinu klesl. Ústavní soud ale opatření zrušil. Čekárny ordinací jsou tak opět plné a pacientů na neschopence výrazně přibývá. Od ledna se ale dávky znovu zruší. Změní se i způsob jejich vyplácení.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zkontroluje jen asi každého desátého pacienta. Řada z nich si tak prodlouží volno a bere peníze za pracovní neschopnost. Když se totiž zjistí, že se „nemocný“ například rekreuje u vody, maximálně se mu seberou nemocenské dávky. Od ledna se ovšem může zneužití nemocenské pěkně prodražit. Podle mluvčího ministerstva práce a sociálních věcí Jiřího Sezemského bude za porušení léčebného režimu možné uplatnit pokutu až deset tisíc korun.

„V 1. pololetí letošního roku provedla pracoviště ČSSZ téměř 124 tisíc kontrol dodržování léčebného režimu a na základě toho vydala téměř 3 tisíce postihů,“ informovala mluvčí ČSSZ Štěpánka Filipová. Od ledna se ale dávky znovu zruší. Aby se splnily i výhrady Ústavního soudu, sníží se navíc platby za nemocenské pojištění.