Olomoucký dopravní podnik loni snížil investice na 51 milionů korun

Olomouc - Olomoucký dopravní podnik (DPMO), který je akciovou společností radnice, loni vynaložil na zkvalitnění městské hromadné dopravy v Olomouci téměř 51 milionů korun. V meziročním srovnání investice snížil o 27,6 milionu korun, vyplývá to z výroční zprávy podniku. Do olomoucké MHD loni investovala i radnice, nechala například opravit tramvajovou trať v historickém centru města.

Největší část loňských investic DPMO, více než 39 milionů korun, směřovala do nákupu šesti nových autobusů a do modernizace starších vozů. Dalších zhruba deset milionů korun podnik vynaložil na pořízení a modernizaci tramvají. Více než 41 milionů korun společnost vydala na investice z vlastních zdrojů. Ministerstvo dopravy dalo DPMO na investiční akce 9,5 milionu korun.

Do olomoucké hromadné dopravy loni investovalo i město. V polovině června radnice dokončila rozsáhlý projekt rozvoje MHD. Jeho součástí byl mimo jiné nákup zařízení, které umožňuje tramvajím a autobusům snadnější průjezd frekventovanými křižovatkami. Projekt si vyžádal 158 milionů korun, většinu nákladů uhradila dotace z evropských fondů. Město také nechalo opravit za více než 105 milionů korun Denisovu a Pekařskou ulici, jimiž vede tramvajová trať.

Vozový park DPMO čítal koncem loňského roku 77 autobusů a 60 tramvají. Podnik loni zaměstnával v průměru 445 lidí. Jediným akcionářem Dopravního podniku města Olomouce je radnice.