Úředníkům z ústeckého magistrátu hrozí za zneužití pravomoci až 2 roky vězení

Ústí nad Labem - Vedoucímu odboru dopravy ústeckého magistrátu Daliboru Dařílkovi a jeho podřízené hrozí ze zneužití pravomoci veřejného činitele až dva roky vězení. Žalobce viní oba úředníky, že neoprávněně zastavili řízení s bývalým radním Jiřím Madarem, který opakovaně řídil opilý. Oba úředníci jsou stále zaměstnanci magistrátu, o místo by přišli jen v případě pravomocného odsouzení. Rozsudek by měl padnout na konci srpna.

Policie Madarovi v lednu 2005 naměřila 0,7 promile alkoholu, odběr krve tehdy odmítl s odůvodněním, že se krve bojí. Pracuje přitom jako lékař. Hrozila mu proto vysoká pokuta a odebrání řidičského oprávnění až na dva roky.

Policie podle úředníků Madara špatně poučila a nechala ho podepsat nejasný protokol. Řízení proto zastavili a bývalý radní tak vyvázl bez trestu, jeho přestupek je už dávno promlčený. Na policisty si před třemi roky stěžoval i Madar, avšak neúspěšně.

V podobných případech přitom podle soudu dává odbor dopravy řidičům vysoké pokuty a řidičské průkazy odebírá. Na špatné rozhodnutí upozornil při kontrole i krajský úřad. Madar navíc neřídil opilý poprvé. V roce 2001 dostal pokutu 6 tisíc korun, v roce 2003 mu policie naměřila téměř 1,5 promile alkoholu a udělila pokutu 13 tisíc korun.