V úterý zemřela na D1 tři divoká prasata

Praha -  Na dálnici D1 zemřeli v úterý 22. července hned tři divoká prasata. Krátce po půlnoci na 185. kilometru ve směru na Brno vyběhl ze středového pásu divočák těsně před Volkswagen polského řidiče. Čelní střet s vozidlem zvíře nepřežilo, řidiči se naštěstí nic nestalo.

Další dvě zvířata srazil maďarský řidič nákladního vozu Mercedes v úterý před půlnocí. Na 94. kilometru D1 ve směru na Prahu mu zvířata vběhla těsně před vůz, takže ani pokus o úhybný manévr nezabránil srážce.

Od začátku roku 2008 zemřelo na českých silnicích a dálnicích 539 kusů divoké zvěře, z toho 94 bylo poraženo na dálnicích. V roce 2007 bylo usmrceno na našich silnicích či dálnicích 1215 kusů z toho na dálnici 174. Nejvíce divokých zvířat letos zemřelo ve zlínském okrese, kde bylo šetřeno 63 takových případů. Po Zlíně následuje okres Břeclav s 56 kusy a Brno venkov s 50.

Většina řidičů se domnívá, že nejpravděpodobněji se potkají s divokou zvěří na lesních úsecích. Divoká prasata se ale také často objevují na polích, kde se pěstuje řepka, nebo kukuřice.

Vydáno pod