Společnost OKD zlepší po neštěstích bezpečnost v dolech

Ostrava - V posledních dvou týdnech přišli v podzemí o život 3 lidé. Vedení společnosti OKD se proto rozhodlo, že je třeba modernizovat bezpečnostní opatření. Horníci dostanou nové přístroje, svítilny i modernější oblečení. Do nových ochranných prostředků hodlá OKD v nejbližších dvou letech podle svého generálního ředitele Klause - Dieter Becka investovat půl miliardy korun. Práce v dole patří k nejrizikovějším povoláním. Podle odborářů je proto na posílení bezpečnosti nejvyšší čas.

Příčiny obou neštěstí se stále vyšetřují. „Asi šli do zaplynovaného a nadýchali se. Nikdo neví, co se mohlo stát,“ komentoval tragédii jeden z horníků. Podle odborového inspektora bezpečnosti práce Ivo Kavky je možných příčin několik. Od zvýšené koncentrace nebezpečných důlních plynů, přes otřesy v karvinské části, průtrže uhlí a plynu po manipulace s předměty větší váhy. Snahu společnosti proto velice vítá. „Měřící přístroje už byly zastaralé,“ dodal.

Loni zemřeli v dolech 4 horníci, letos přišlo o život v OKD už 5 lidí. Společnost proto v letošním roce zahájila investiční program, který nemá v historii firmy obdoby. Nové stroje mají dostat všechny šachty. „Do modernizace důlního zařízení investujeme přes 300 milionů eur. Během dvou let nakoupíme 10 porubových a 10 ražbových komplexů,“ upřesnil předseda představenstva NWR Miklos Salomon.

Vydáno pod