Kampaň Pomáhat a chránit přilákala 11 tisíc zájemců, policisté ale stále chybí

Praha - Ministr vnitra Ivan Langer dnes pochválil pětiměsíční náborovou kampaň Pomáhat a chránit, která už přilákala přes 11 tisíc zájemců. Práci ale nakonec získalo pouze 1600 nových policistů. Podle mluvčího Policejního prezidia Davida Kubaláka naprostá většina z těch, kteří neprošli úspěšně přijímacím řízením, skončila na psychotestech. Policie spustila kampaň letos v únoru a vyšla ji na 22 milionů korun. Podle opozice se ale stále nedaří odchody lidí zastavit.

Personální agentury považují kampaň za úspěšnou. Podle Jakuba Hejska z agentury Grafton náklady versus počet přijatých uchazečů ukazují, že je velmi efektivní. Zafungovaly především televizní spoty a prezentace na internetu. „Jsem spokojen, 11 tisíc zájemců ukazuje, že práce u policie je považována za perspektivní a prestižní,“ komentoval Langer. Rok 2008 je podle něj zlomový. Víc policistů nastoupí, než odejde.

Podle opozice ale nábor nových policistů kvůli pokračujícím odchodům nestačí. „Počet chybějících policistů narůstá. Bylo jich ke konci roku 5 tisíc, teď už je to téměř 5400,“ upozornil poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Policie odhaduje, že do konce roku nastoupí tři a půl tisíce lidí. Jen za první půl rok už ale odešly skoro dva tisíce policistů a do konce roku možná ještě další tisícovka. Nejhorší situace je v Praze, kde chybí přes tisíc policistů. Od začátku roku jich sice přišlo 150, téměř tři stovky ale odešly. 

Policejní odboráři vidí hlavní příčinu v nízkých platech. Vedení policie proto nyní domlouvá, jak pražským policistům přilepšit. Pokud se dohodne s ministrem, mohli by se zvýšení mezd dočkat už v září.

Vydáno pod