Ministr Pospíšil by chtěl do čtyř let zrušit vrchní soudy

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se chystá v rámci reformy justice zrušit vrchní soudy a zamíchat také kompetencemi okresních a krajských soudů. Domnívá se, že vzhledem k velikosti České republiky je luxusem mít čtyřstupňovou soudní soustavu. Agendu vrchních soudů by tak převzaly soudy krajské, jejichž pobočky by měly být zřízeny i tam, kde dosud chybí. Vše by mělo být hotové do roku 2012. Někteří politici a právníci chtějí po ministrovi nejprve analýzu, která ukáže, zda by se takový projekt vůbec vyplatil.

„Je třeba vytvořit takovou soustavu, která bude efektivní, funkční, ale na druhou stranu bude ekonomicky příznivá,“ zdůvodňuje svůj plán Pospíšil. Někteří právníci ale změnu přijímají s rozpaky. „Je to velice dobrá myšlenka, problém je, aby byla zajištěna dostatečná lidská a odborná kapacita na okresních soudech,“ domnívá se například advokát Jan Hladký.

V novém systému půjdou všechny případy - včetně těch nejzávažnějších a komplikovaných, jako jsou vraždy či hospodářská kriminalita - nejdříve k okresním soudům. Dnes nejnižší soudy o takových věcech nerozhodují.

Předsedové vrchních soudů jsou proti, politici většinou váhají

Zrušení vrchních soudů není zcela původní nápad. Přišel s ním už v roce 1998 tehdejší ministr spravedlnosti Otakar Motejl, nenašel pro něj ale dostatečnou politickou podporu. Podle Soudcovské unie ČR se měl ale takový krok provést spíše před deseti lety, ne nyní, kdy je celý systém zaběhlý. Pokud ke změně přeci jen dojde, musí být velmi pečlivě připravena.

Ostře proti Pospíšilově návrhu vystupují předsedové vrchních soudů. Zrušení je podle nich jen politickým gestem, které by napáchalo víc škody než užitku. „Co soudnictví momentálně potřebuje, není přemalování firem, nejsou přesuny agend, ale stabilizace,“ domnívá se předseda Vrchního soudu v Praze Vladimír Stibořík.

Změna v soustavě soudů by si vyžádala změnu ústavy. Pro ni by Pospíšil musel získat podporu 120 poslanců a 49 senátorů, což není zcela jisté. Zatímco občanští demokraté jsou spíše pro, lidovcům se ministrův plán nelíbí a zelení vyčkávají. Ministr chce hledat podporu i v řadách opozice. „Byli bychom schopni návrh i podpořit, ovšem za situace, že bude brilantní analýza, proč se tak činí, a bude jasně stanoveno, kam odborníci přijdou,“ neodsuzuje změnu v soudnictví stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Bývalí detektivové pražského Odboru pro boj s organizovaným zločinem Josef Opava a Petr Koňařík půjdou kvůli spolčení s gangem Davida Berdycha při páchání zločinů na 13 a deset let do vězení s ostrahou.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod