Alpské dálnice zažívají další nápor prázdninových motoristů

Mnichov - Dálnice v Německu a Rakousku dnes znovu čelí náporu prázdninových motoristů. Nejhorší situace je na bavorské dálnici A9, kde se podle policie vytvořila kolona dlouhá 18 kilometrů. S výrazným zdržením musí řidiči počítat i na rakouské dálnici A10 před vjezdem do Tauernského tunelu, kde podle tamního autoklubu ÖAMTC kolona dosahuje asi 15 kilometrů. Tento stav potrvá až do večera, upozornil autoklub na svých internetových stránkách.

Zvýšený provoz mají na svědomí především rekreanti z lidnatého jihoněmeckého Bádenska-Württemberska, kde v pátek začaly letní prázdniny, a zaměstnanci automobilek Volkswagen a Porsche, kterým začalo celopodnikové volno. Zatímco ti míří na jih ke Středozemnímu a Jaderskému moři, domů se hromadně vracejí obyvatelé západoněmeckých spolkových zemí Hesensko, Porýní-Falc a Severní Porýní-Vestfálsko, kterým prázdniny pomalu končí.

Bavorská dálnice A9 je podle policie zablokovaná ve směru na sever mezi sjezdy Garching-jih a Allershausen a vytvořila se tam zácpa dlouhá 18 kilometrů. V opačném směru je nejhorší situace na dálnici A8, spojující Mnichov se Salcburkem, kde auta stojí mezi Weyarnem a Irschenbergem a mezi Traunsteinem a Angerem.

Na Tauernské dálnici v Rakousku se zatím neopakuje scénář z minulého víkendu, kdy před vjezdem do Tauernského tunelu u Salcburku směrem na Villach stála více než 20 kilometrů dlouhá kolona vozidel. Podle ÖAMTC zatím dosahuje asi 15 kilometrů. Na stejné komunikaci v opačném směru se u Katschberského tunelu vytvořila asi pětikilometrová fronta vozidel.